Operație spectaculoasă la Timișoara: cum i-a fost redată bucuria de a merge...

Operație spectaculoasă la Timișoara: cum i-a fost redată bucuria de a merge unei fetițe de nouă ani

0
DISTRIBUIȚI

DSC07012

O fetiță de nouă ani din Timișoara va putea duce o viață normală, din nou, mulțumită medicilor de la Clinica de Chirurgie Vasculară care au reușit să o scape de un real handicap la picioare. Copilul a suferit un accident de joacă acum un an, în urma căruia și-a fracturat tibia stângă. Fetița a ajuns la spital abia după câteva zile, în momentul în care mama ei a observat că aceasta nu mai poate păși pe piciorul la care s-a lovit.

Au urmat două intervenții chirurgicale ortopedice, pentru tratarea fracturii, însă fără niciun succes pentru că fetița suferă de boala congenitală Recklinghausen, ce afectează metabolismul osos și face foarte dificilă vindecarea fracturilor.


Din cauza acestei boli, gamba s-a curbat în locul fracturii nevindecate și s-a format o așa-numită pseudartoză, asemănătoare unei articulații în plus, plasată anormal. Astfel, fetița a început să se deplaseze exclusiv prin sărituri pe piciorul sănătos, boala devenind un real handicap, iar copilul a renunțat să mai meargă la școală.

În urma unui consult realizat de doctorul Radu Iacob de la Clinica de Chirurgie Pediatrică a Spitalului de Copii “Louis Țurcanu”, Jenel Pătrașcu de la Clinica Ortopedie II și Mihai Ionac de la Clinica de Chirurgie Vasculară s-a ajuns la concluzia că cea mai bună modalitate de tratament este transplantul osos microchirurgical. Durata intervenției a fost de aproximativ șase ore, medicii au folosit în timpul transplantului fibula de la piciorul contralateral.

“Vasele de sânge care au trebuit reconectate la microscopul operator au avut dimensiuni de sub un milimetru. Cu toate aceste provocări, operația a decurs cu succes. Spre deosebire de orice alte tehnici reconstructive, transplantul microchirurgical va permite fetiței să își reia mersul după doar patru săptămâni de la operație”, transmite Mihai Ionac, șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară și Microchirurgie Reconstructivă din cadrul Spitalului Județean Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.