Oraşul ucrainean Liov, sub „comanda” unui fost mecanic de tren: „Nu se...

Oraşul ucrainean Liov, sub „comanda” unui fost mecanic de tren: „Nu se pune problema să dau înapoi. Fie merg la închisoare, fie obţinem victoria”

0
DISTRIBUIȚI

lvov

Sediul Executivului din Liov, ocupat de 300 de militanţi şi protejat de baricade de pneuri şi saci de nisip, a devenit „cartierul general” al protestelor din oraşul situat în vestul Ucrainei, unde „comandant” este Andrei Sokolov, un fost mecanic de tren în vârstă de 47 de ani, scrie Mediafax. 

În pofida statutului dobândit şi a faptului că sediul Guvernului local aflat sub controlul opoziţiei seamănă acum cu o bază militară, Andrei Sokolov nu are înfăţişarea unui revoluţionar. În blugi şi pulover, Sokolov, fost mecanic de tren şi sindicalist, a devenit liderul mişcării de protest din oraşul considerat un bastion al naţionaliştilor, care, de altfel, reprezintă prima revoltă din Ucraina post-sovietică. El riscă 15 ani de închisoare pentru acţiunile sale, însă spune că nu are de gând să renunţe la proteste. „Nu se pune problema să dau înapoi. Fie merg la închisoare, fie obţinem vctoria”, declară Andrei Sokolov, care speră să facă din oraşul Liov un „model” pentru celelalte regiuni mobilizate împotriva preşedintelui Viktor Ianukovici.

În oraşul Liov, aflat în cea mai mare parte sub controlul opoziţiei, protestatarii au înfiinţat „un parlament popular” în care au inclus manifestanţi şi membri ai opoziţiei, dar şi un „comitet executiv”, al cărui nume duce cu gândul la Revoluţia rusă din 1917. Astfel de iniţiative, inedite în Ucraina de la declararea independenţei, în 1991, au început să apară şi în alte regiuni din ţară.


În jumătate dintre regiuni, guvernatorii, numiţi de preşedinte, au pierdut controlul administraţiilor locale. În prima zi de lucru, „comitetul executiv” de la Liov a cerut sprijinul Europei şi al comunităţii internaţionale. „Cerem ajutorul pentru a ajuta poporul ucrainean să apere Guvernul democratic şi a evita dictatura”, a declarat Petr Kolodi, preşedintele acestui comitet.

De asemenea, comitetul a votat înfiinţarea unei poliţii muncipale autoadministrate şi interzicerea prezenţei pe străzi a forţelor de securitate şi armatei, care ar fi „împiedicat cetăţenii să organizeze manifestaţii paşnice”. În acelaşi timp, comitetul a decis expulzarea din oraş a trupelor de intervenţie Berkut şi a stabilit că spitalele locale le vor acorda îngrijri manifestanţilor răniţi, indiferent de oraşul din care provin. Aplicarea acestor decizii rămâne însă sub semnul întrebării, în condiţiile în care guvernatorul Oleg Salo a asigurat că va continua să conducă regiunea „prin telefon”, dintr-un loc secret. „Doar preşedintele poate rezolva situaţia”, a apreciat el.

El a acceptat să-şi semneze demisia săptămâna trecută, după ce protestatarii au ocupat sediul admnistraţiei locale, însă ulterior a dat asigurări că documentul, semnat sub ameninţare, nu este valabil. De atunci, guvernatorul Oleg Salo a încercat în mai multe rânduri să intre în biroul său, dar fără succes. „Manifestaţiile din regiunea noastră şi din Ucraina nu spun că noi nu trebuie să ne facem treaba”, a declarat guvernatorul Salo.

El era şeful poliţiei locale în timpul „revoluţiei portocalii” din 2004, în urma căreia a fost invalidată alegerea lui Viktor Ianukovici la scrutinul prezidenţial, iar puterea a fost preluată la Kiev de prooccidentali. Andrei Sokolov afirmă că se bucură de „înţelegerea” reprezentanţei locale a Ministerului de Interne, care permite forţelor sale să asigure ordinea pe străzile din Liov. Mai mult decât atât, el susţine că a primit asigurări din partea poliţiei rutiere că nu vor fi oprite maşinile cu manifestanţi care pleacă spre Kiev, în condiţile în care o mare parte din protestatarii aflaţi în capitala Ucrainei vin din vestul ţării.

Foto: en.wikipedia.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.