Vali Potra, tobarul timişorean care exportă varză murată în Europa: „Pentru mine,...

Vali Potra, tobarul timişorean care exportă varză murată în Europa: „Pentru mine, viaţa e un concediu continuu“

1
DISTRIBUIȚI

potra

În lumea muzicienilor timişoreni numele lui Valentin Potra e cât se poate de cunoscut. E şi normal să fie aşa, căci în ultimii ani, artistul care activează în mai multe trupe a avut parte de o serie de întâlniri sonore cu publicul în cadrul unor concerte şi recitaluri diverse. Născut în 3 octombrie 1964 la Salonta, Vali a cochetat cu muzica încă din clasa întâia. „Bunicii mei m-au trimis la ore de pian la Pâncota, iar din clasa a 5-a de m-am mutat la Timişoara. Am ales percuţia. A fost foarte bine, căci dacă mai continuam cu pianul, ar fi trebuit să ies în faţă, lucru care nu-mi place. Îmi place să fiu undeva în spatele trupei şi să ştiu că formaţia se bazează pe mine. Orice trupă serioasă se bazează pe tobar“, spune Vali, care a intrat în prima lui trupă în urma unui anunţ postat de Cristian Podratzky în rubrica regretatului critic muzical Petru Umanschi din revista Orizont, în care se căuta un tobar pentru formaţia Impact.

Adevăratul succes a venit însă odată cu înfiinţarea trupei ABRA. „Cu ABRA am mers până în primul an după Revoluţie, când colegii mei Adrian Schwartz-Dinu şi Cristian Podratzky s-au mutat în Germania. În 1992 am refăcut trupa în Germania, dar nu mai era feeling-ul ăla. Dinu a făcut şi trei albume în engleză, dar… degeaba cânţi Eminescu în limba engleză“, mărturisește Vali. În ultimii ani, trupa a editat trei albume (La frumuseţea ei, Şapte şi Data cânt totul e gata) şi printre melomanii timişoreni există tot mai mult un zvon conform căruia formaţia pregăteşte un comeback. „Eu şi cu Podratzky tot am tras de Dinu să cântăm în formulă de trio. Zilele trecute am fost solicitaţi să susţinem un concert la Club 30 în formula ABRA şi de data aceasta Dinu a răspuns pozitiv.


De ce acest comeback? Pentru mine, ABRA a fost trupa de suflet. Din toate proiectele mele, a rămas trupa de studenţie cu care am câştigat multe premii“.

Printre proiectele muzicale în care mai este implicat binecunoscutul tobar timişorean se numără Rezident Ex, Blazzaj, Pragu De Sus şi Cover Band. „Cu Rezident Ex e o latură rock a mea, latura ABRA e mai duioasă, mai sentimentală. Latura Blazzaj e cea mai nouă, să nu rămân în urmă, fiindcă toţi ceilalţi membri ai trupei sunt mai tineri cu cel puţin zece ani ca mine, e latura care mă ţine aproape de generaţia tânără. Cu Pragu de Sus cânt de un an, ca o nostalgie pentru ABRA, iar proiectul Cover Band e dedicat cover-urilor“, explică Potra, care îi citează ca muzicieni preferaţi pe Sting, Peter Gabriel, AC DC sau Rammstein.

În ceea ce priveşte programul său zilnic, muzicianul ne-a mărturisit că nicio zi nu seamănă cu alta şi că este extrem de fericit fiindcă în 95% din timpul său face ceea ce îi place. „Unii mă întreabă când merg în concediu. Pentru mine, viaţa e un concediu continuu. În timpul căruia mai rezolv probleme, dar 95 la sută din timp fac ce-mi place. Îmi orânduiesc treburile după cum vreau eu şi am libertate de mişcare“, spune el. Pe lângă activitatea sa muzicală, Vali Potra este director zonal la o firmă româno-germană care vinde bunătăţuri culinare autohtone în Europa, cum ar fi varză murată sau zacuscă. „Am exportat şi tocană de legume, ghiveci, zacuscă şi pe viitor încercăm să accesăm fonduri europene pentru extindere. Când am acceptat acest job, am cerut libertate de mişcare şi, din fericire, am parte de aşa ceva“, spune Vali. Deşi este pasionat de şofat, circulă prin oraş cu bicicleta şi se consideră un instrumentist bun, dar căruia îi lipseşte „scânteia“. „Formula ideală într-o formaţie este să fie unul cu scânteia, alături de instrumentişti buni. Dacă-s prea mulţi cu scânteia, nu e bine, unul va pleca. La fel se întâmplă şi dacă-s numai instrumentişti buni, se cântă bine, dar nu place la nimeni.  Eu cu Podratzky suntem cei ordonaţi, Dinu e cu scânteia. Unii fără ceilalţi nu însemnăm nimic“, spune muzicianul.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.