Ponta îşi cere el scuze pentru „mitocăniile” Preşedinţiei la adresa celor de...

Ponta îşi cere el scuze pentru „mitocăniile” Preşedinţiei la adresa celor de la Chişinău

0
DISTRIBUIȚI

Victor-Ponta21

Premierul Victor Ponta a afirmat că îşi cere el scuze pentru „mitocăniile” consilierilor prezidenţiali şi chiar ale preşedintelui Traian Băsescu la adresa celor de la Chişinău, adăugând însă că este convins că o relaţie istorică nu poate fi stricată de nişte „persoane iresponsabile”. „Îmi cer eu scuze pentru mitocăniile consilierilor prezidenţiali şi chiar ale preşedintelui la adresa celor de la Chişinău, dar sunt convins că o relaţie istorică nu poate fi stricată de nişte persoane iresponsabile. Cred că facem ce trebuie, că sprijinim Moldova, şi asta vreau să facem şi în 2014. Vă rog pe toţi miniştrii să vă continuaţi proiectele pe care le aveţi cu Republica Moldova”, a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de guvern, informează Mediafax.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că s-a săturat de „povestea” că România nu dă bani Republicii Moldova, arătând că este un „soi de incorectitudine” a politicienilor de la Chişinău, cărora le spune: „Fraţilor, hai să vă facem factura!”. Băsescu a mai spus că acesta este al şaselea an în care România dă 5.500 de burse tinerilor din Republica Moldova, arătând că acest lucru „nu este ieftin” şi că la aceasta se adaugă şi furnizarea de energie electrică atunci când Republica Moldova a avut nevoie.

El a arătat că pentu România nu a fost niciodată o problemă, chiar în perioadă de criză, să dea banii Republicii Moldova şi că şi în această perioadă s-au cheltuit peste 8 milioane de euro. Traian Băsescu a mai spus că România trebuie să înceapă o dezbatere, care nu trebuie să-i privească pe politicienii de la Chişinău, dacă ar fi de acord cu unirea cu Republica Moldova, deoarece ţara noastră are obligaţia să-i dea posibilitatea de a-şi continua parcursul european prin unirea cu România.

La finele lunii noiembrie, preşedintele Traian Băsescu a declarat, înaintea summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, că „următorul proiect de ţară pentru România este unirea cu R.


Moldova”. Ulterior, premierul Victor Ponta a afirmat că „declaraţia le dă apă la moară comuniştilor moldoveni”. Declaraţia a fost criticată şi în presa rusă.

La sfârşitul anului trecut, premierul moldovean, Iurie Leancă a declarat că Republica Moldova are nevoie de mesaje de susţinere pentru integrarea în UE care să consolideze societatea, nu de declaraţii ca ale preşedintelui Traian Băsescu care să scindeze societatea, precizând că problema unirii cu România nu este pe agendă.

Leancă a afirmat că declaraţii de genul celor ale preşedintelui Băsescu privind unirea cu România creează probleme suplimentare şi şi-a exemplificat afirmaţia prin faptul că, imediat după ce preşedintele a lansat această idee, au existat poziţii din partea minorităţii găgăuze din sudul Moldovei, precum şi din partea Dumei ruseşti privind o consolidare militară.

Leancă a insistat că Republica Moldova are nevoie de mesaje de susţinere în jurul ideii de integrare în Uniunea Europeană şi a adăugat că speră ca, pe viitor, declaraţiile şi acţiunile „să se axeze pe această dimensiune”. Consilierul prezidenţial Iulian Chifu a reacţionat atunci spunând că prim-ministrul guvernului de la Chişinău, Iurie Leancă, ” s-a descalificat ca premier, diplomat şi membru al PPE” şi că, „pentru 90 mln Ron”, Leancă îşi pune la „serviciile la dispoziţie” contra preşedintelui Băsescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.