Povestea celui mai activ voluntar timișorean, un tânăr de 17 ani ...

Povestea celui mai activ voluntar timișorean, un tânăr de 17 ani căruia-i place să aducă zâmbete pe chipurile celor bătuți de soartă FOTO

2
DISTRIBUIȚI

alex3

Alexandru Tîrziu este un tânăr model, care face parte de doi ani dintr-o familie numeroasă, cea a voluntarilor Crucii Roșii. Nu se joacă pe calculator, nu-și pierde vremea prin baruri dar, la cei 17 ani ai săi, își dedică timpul liber unui scop nobil, acela de a ajuta oamenii aflați în nevoie. A ajuns în Crucea Roșie printr-o întâmplare, însă în scurt timp a realizat că voluntariatul este ceea ce își dorește să facă în viitor. “Să vezi oameni că zâmbesc, că-ți mulțumesc din tot sufletul lor pentru că le-ai făcut o mică bucurie este cel mai frumos lucru”, descrie Alexandru în câteva cuvinte sentimentele pe care le trăiește în cadrul acțiunilor de voluntariat la care participă. Drept recompensă pentru munca pe care o depune în cadrul organizației, la sfârșitul anui 2013, tânărul a primit diploma de excelență pentru cel mai activ voluntar în cadrul unui ONG din Timișoara, în cadrul Galei Proiectelor pentru Tineret, desfășurată la Casa Tineretului.

Băiatul este elev în clasa a XI-a la Colegiul Național Bănățean din Timișoara, a terminat clasa a X-a cu media 9,72 și a obținut cel puțin mențiune în fiecare an. Tânărul de 17 ani provine dintr-o familie înstărită, tatăl este programator, iar mama deține o firmă de recrutare de personal medical în străinătate. Are tot ce-și dorește acasă, însă nu a uitat că există și oameni mai puțin norocoși, care au nevoie de spriijinul comunității.

La Colegiul Bănățean este o modă să fi înscris în Crucea Roșie”

Alexandru povestește că totul a început acum doi ani, când a fost invitat de câțiva colegi, care erau deja înscriși în Crucea Roșie Timiș, să facă parte din echipa formată din cinci membrii ce urma să participe la concursul “Sanitarii Pricepuți”. Aceasta este singura competiție pentru sănătate și prim ajutor ce se desfășoară în școlile din România în fiecare an. Băiatul de 17 ani nu a stat pe gânduri și a acceptat invitația, iar după ce s-a antrenat intens, a reușit să obțină alături de ceilalți colegi locul întâi la faza județeană a concursului. Alexandru Tîrziu ne explică faptul că “la Colegiul Bănățean este o modă să fi înscris în Crucea Roșie. Dar mulți dintre cei înscriși participă la o acțiune de voluntariat, văd că nu e de glumit, că trebuie să muncească pe bune, și se răzgândesc. Mie îmi place să fac voluntariat și cred că această experiență mă va ajuta și în viitor pentru că învățăm să acordăm primul ajutor, facem simulări. Crucea Roșie este a doua mea familie”.

alex2

Tânărul își amintește cu plăcere de prima acțiune la care a participat, și anume un curs de prim ajutor la o companie privată, în cadrul căruia a făcut exerciții de simulare pe o victimă din plastic. Dar au urmat și alte acțiuni mai puțin plăcute, dar de la care Alexandru nu s-a dat înapoi, cum ar fi descărcarea unui TIR plin cu materiale sanitare și mobilier pentru Spitalul Județean din Timișoara sau ore întregi petrecute în depozitul sediului filialei Timiș a Crucii Roșii, ca să facă curățenie.


Nu au lipsit, însă, în cei doi ani de când este voluntar, acțiunile în cadrul cărora s-au strâns alimente pentru persoanele vârstnice din județ sau jucării pentru copiii din orfelinate sau din familii nevoiașe la care Moș Crăciun a uitat să mai treacă. “Avem un proiect numit “Banca de alimente” și am mers în câteva sate din județ ca să oferim produsele oamenilor săraci. Acestora nu le venea să creadă când ne vedeau că batem la ei în poartă și le oferim o plasă cu alimente. “Sigur e pe gratis”, mă întrebau unii oameni cu ochii în lacrimi”, își amintește Alexandru Tîrziu.

1488256_712575532107893_1993782807_n

Alexandru vrea să devină medic pe ambulanță

Băiatul spune că își petrece, în medie, cel mult opt ore pe săptămâna la Crucea Roșie, iar experiența pe care o trăiește în cadrul organizației este unică și îl va ajuta mult în viață, mai ales că își dorește să devină medic pe ambulanță. “Părinții nu prea sunt de acord pentru că meseria de medic pe ambulanță este una stresantă, în care ești mereu contra cronometru. Ai o mare responsabilitate pentru că de tine depinde viața unui om. Mama ar vrea să fiu medic cardiolog sau să mă orientez spre orice altă specializare, dar nu cred că o să reușească să mă convingă să mă răzgândesc”, povestește zâmbind Alexandru Tîrziu. Tânărul este convins că va intra la Medicină pentru că deja a învățat foarte multe despre cum să acorde primul ajutor în cadrul Crucii Roșii.

2 COMENTARII

  1. Felicitari Alexandru. Ceea ce faci tu este minunat .
    Felicitari domnule Dragos Bota pentru promovarea acestor oameni care pentru multi dintre noi sunt adevarate modele si exemple de civism

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.