Povestea impresionantă a celei mai longevive avocate din România. Cum a ajuns...

Povestea impresionantă a celei mai longevive avocate din România. Cum a ajuns Rella Feller la 100 de ani VIDEO şi FOTO

1
DISTRIBUIȚI
domnisaora avocat la 100 de ani 07_resize
La cei 100 de ani ai săi, Rella Feller le-a împărtăşit celor tineri tainele avocaturii FOTO: ADRIAN PÎCLIȘAN

O dată pe lună, pragul Casei de Asigurări a Avocaților Filiala Timiș este trecut de un om special. Sprijinindu-se de un toiag, Rella Feller, care la data de 1 ianuarie 2014 a împlinit frumoasa vârstă de 100 de ani, parcurge sute de metri pe jos ca să-și ridice pensia. Își scrie frumos numele în statul de plată și se întoarce acasă cu cei 2.200 de lei pe care-i primește lunar de la stat, recompensă pentru cei 30 de ani pe care timișoreanca i-a dedicat unei meserii de care este mândră, avocatura. Astăzi, colegii ei mai tineri i-au făcut o surpriză și au sărbătorit cei 100 de ani pe care Rella Feller i-a împlinit în cadrul unui eveniment special, mai ales că este și cea mai vârstnică avocată în viață din România.

Femeia a fost întâmpinată de zeci de colegi la sediul Baroului Timiș, care i-au cântat “La mulți ani” și au ciocnit o cupă de șampanie. “Mă bucur că mai exist, cam greu am ajuns la vârsta asta, nu am crezut că o să împlinesc 100 de ani pentru că am umblat mult pentru meseria asta”, a spus vizibil emoționată Rella Feller, atunci când cei prezenți în sală i-au oferit buchete de trandafiri. Dar vocea a început să-i tremure în momentul în care a privit o poză din tinerețea ei, de pe vremea când activa ca avocată. “Îmi plăcea să merg în sala de judecată îmbrăcată cu cămașă albă, iar părul negru și des mi-l prindeam într-un coc. Dar acum părut s-a albit”, s-a scuzat femeia cu un gest pentru faptul că nu și-a dat jos pălăria din cap.

Deși are 100 de ani, Rella Feller este încă domnișoară. Nu a fost măritată niciodată și nici n-are copii, dar timișoreanca spune cu entuziasm că nu are niciun regret, pentru că și-a dedicat timpul avocaturii și a ajutat oamenii. Femeia are doar cuvinte de laudă despre această profesie, despre care povestește, fascinată, că este “cel mai frumos lucru pe care l-am trăit. Este lucrul cel mai înălțător pentru un om să ajuți alți oameni care sunt în nevoie, și asta e foarte mult. Mi-a plăcut această meserie și sunt mândră că sunt avocată”. Viața femeii nu a fost, însă, întotdeauna roz, aceasta fiind nevoită ca, în perioada Celui De-al Doilea Război Mondial, să nu mai profeseze pentru simplul fapt că era evreică.

“M-a frapat modul în care se exprima în sala de judecată, elegant, ușor aristocratic”

Rella Feller s-a născut la data de 1 ianuarie 1914 la Cernăuți, iar după ce a terminat școala primară și liceul în localitate, s-a înscris la facultate. La început era fascinată atât de Drept, cât și de Filosofie, așa că a urmat două facultăți în același timp. La doar 25 de ani, femeia activa ca avocat în Cernăuți. Dar nu i-a fost prea ușor să intre în barou, mai ales că, în acea perioadă, avocatura era considerată o meserie mai mult pentru bărbați. “A fost greu să intru, femeile nu prea erau căutate ca avocate, eu am fost femeie, nu am fost bărbat. Am depus toate eforturile să devin avocată, am muncit pentru asta”, își aduce aminte Rella Feller.

După ce nordul Bucovinei a fost cedat sovieticilor, în 1940, aceștia solicitând și evacuarea teritoriului, Rella Feller a făcut o cerere către stat și a primit avizul de repatriere. Așa a ajuns în anul 1945 în orașul de pe Bega, alături de familie. Nu a renunțat la visul de a profesa avocatura și imediat ce s-a stabilit la Timișoara s-a reînscris, prin transfer, în Baroul Timiș-Torontal, de unde a și ieșit la pensie în anul 1975.

Valeriu Răuța, decanul Baroului Timiș, a lucrat timp de un an alături de Rella Feller.


Avocatul are doar cuvinte de laudă despre timișoreancă, pe care o descrie ca fiind o foarte bună avocată, cinstită, ce avea niște calități oratorice deosebite. “M-a frapat modul în care se exprima în sala de judecată, elegant, ușor artistocratic. Avea și o anumită intonație, probabil și pentru că aparține poporului evreu, dar și pentru că a urmat cursurile Facultății de Filologie”, explică Valeriu Răuța.

Care este secretul longevității sale

Rella Feller ar mai fi dorit să profeseze avocatura, însă statul român impunea ca angajații din justiție să presteze o astfel de activitate cel mult 30 de ani. Nu a mai avut această șansă, dar femeia povestește că nu se plictisește niciodată pentru că tot timpul are ceva de făcut în casă. De fapt, din punctul ei de vedere, acesta și este secretul longevității sale. “Cred că secretul este că lucrez și acum, nu muncă intelectuală, ci fizică, simplă. Am un apartament pe care îl întrețin singură, e perfect curat, nu vezi un fir de păr. Sunt foarte ordonată, tot timpul îmi fac planuri, asta ajută în viață”, dezvăluie timișoreanca.

Rella Feller, cea mai vârstnică avocată în viață din România, spune, cu vocea tremurând, că mai are o singură dorință, “să nu dureze prea mult până vine sfârșitul, ajunge 100 de ani, e enorm de mult cât am trăit”.


1 COMENTARIU

  1. Articolul, la obiect, de altfel, are o singură „hibă” : pensia d-şoarei Rella Feller este plătită de Casa de Asigurări a Avocaţilor, nu de stat. Statul nu are nici o contribuţie la această Casă, care are independenţă deplină faţă de sistemul public de pensii.
    Mă tem că de la stat d-oara Feller ar fi primit cel mult jumătate din pensie…
    Altfel, articolul îl onorează pe autor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.