Producătorii din panificații nu mai pot umbla cu „pâinea vopsită”: măsurile care-i...

Producătorii din panificații nu mai pot umbla cu „pâinea vopsită”: măsurile care-i protejează pe consumatori de invazia E-urilor

2
DISTRIBUIȚI

paine felie

De la mijlocul lunii ianuarie, pâinea, și restul produselor de panificație nu vor mai putea conține coloranți, cu excepția E 150 a-d, caramelul, cel mai utilizat colorant în industria alimentară. Ordinul ANPC nr. 392/2013 arată că „produsul de panificaţie este cel obţinut prin frământarea, fermentarea şi coacerea în condiţii adecvate a diferitelor sortimente de făină, utilizate singure ori în amestec, cu apă potabilă, drojdie şi/sau culturi acidolactice, cu ori fără sare iodată, cu sau fără enzime, aditivi alimentari, auxiliari tehnologici, cu sau fără alte adaosuri”. Excepţie de la această definiţie fac produsele de panificaţie cu umpluturi. Astfel, conform recentului act normativ, nu se va admite prezenţa în compoziţia produselor de panificaţie a coloranţilor, cu excepţia E 150 a-d, respectiv zaharuri şi melase caramelizate, și acestea doar la pâinea din malţ.

Potrivit brutarilor, E 150 este cel mai utilizat colorant din industria alimentară, care se găseşte în patru forme: E 150a (caramel simplu) – un colorant natural, care poate fi obţinut însă şi din organisme modificate genetic, E 150b (caramel de sulfit de sodiu) – colorant artificial; E 150c (caramel amoniacal) – colorant artificial, E 150d (caramel sulfit de amoniu) – colorant artificial.

 66% din brutari au colorat pâinea ca să aibă profit

Așa cum arătam în urmă cu câteva luni în campania PRESSALERT.ro OTRAVA DIN MÂNCARE, doar o treime din pâinea negră de pe piață e adevărată, restul fiiind pține alba colorată.


Informația a fost furnizată de și Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit. „În mod normal, nu ar avea voie să se numească pâine „neagră” dacă nu este făcută integral din făină neagră”, spune Aurel Popescu, preşedintele Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie.

”Nu trebuie confundată pâinea obținută din făina neagră cu pâinea ”neagră” obținută prin colorarea pâinii, din considerente economice, cu coloranți de tipul caramelului sau extractului de malț. Malțul este un produs obținut din boabe de cereale (mai ales de orz) încolțite, uscate și măcinate, care conferă pâinii o culoare închisă, naturală și are un efect deosebit de intârziere a învechirii”, explică profesorul universitar Ersilia Alexa, de  la Facultatea Tehnologia Produselor Agroalimentare din cadrul USAMVB.

E-uri la greu

Un inventar al pâinilor de pe piaţă arată că în interiorul fiecăreia se regăsesc de regulă 14 E-uri. Unele E-uri au rol de conservare, păstrând pâinea “proaspătă” şi o săptămână de la coacere, altele o fac “mai bună” la gust: E 475 (Esteri poliglicerici ai acizilor grași), E 471 (Mono și digliceride ale acizilor grași), E 330 (Acid citric), E 300 (Acid ascorbic), E 270 (Acid lactic), E 263 (Acetat de calciu), E 262 (Diacetat de sodiu), E 322 (Lecitină din soia), E 1520 (Propilen glicol), E 422 (Glicerină), E 415 (Gumă arabică), E 170 (Carbonat de calciu), E 282 (Propionat de calciu), E 472e (Esteri mono și diacetil tartici ai mono și digliceridelor cu acizi grași).

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.