Programul centrelor culturale din Timișoara, la început de an

Programul centrelor culturale din Timișoara, la început de an

0
DISTRIBUIȚI

CENTRUL CULTURAL FRANCEZ TIMISOARA

Centrul Cultural German din Timişoara reia seria de filme germane „Vedere panoramică – regizori contemporani” cu filmul „Sascha”, care va fi prezentat astăzi, ora 18.30, la ceainăria librăriei Cărtureşti din strada Mercy. Tragicomedia regizată de Dennis Todorović este povestea unui tânăr talent muzical a cărui viaţă se complică din cauza înclinaţiilor sale homosexuale, care îl fac să se îndrăgostească de profesorul său de pian. Mama sa doreşte să-l vadă un pianist cunoscut, tatăl său dezaprobă înclinaţiile sexuale ale fiului său, pe care le consideră o ruşine iar tânărul Sascha e silit să treacă prin multe situaţii dificile, presărate cu numeroase conflicte, prezentate uneori cu ironie, pe care trebuie să le depăşească.

Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului va fi marcată de Centrul Cultural German în zilele de 27 şi 28 ianuarie, prin proiecţia a două filme documentare în care supravieţuitori ai lagărelor de concentrare îşi spun povestea vieţii.


Proiecţiile vor avea loc la ora 20.00, în Cuib d’Arte din strada Mărăşeşti nr. 14.

Institutul Francez va dedica, la rândul lui, două evenimente semnificative Zilei Holocaustului. În 26 ianuarie, la ora 16.00, în sala barocă a muzeului de artă este programat un concert de muzică clasică evreiască  iar în ziua următoare, Carol Iancu, profesor la universitatea din Montpellier şi director al Şcolii de Înalte Studii ale Iudaismului va susţine la Comunitatea Evreilor din Timişoara conferinţa „Ambasadorul francez  Jacques Truelle şi apărarea drepturilor evreilor din România în timpul Holocaustului”.

Muzeul de Artă din Timişoara va găzdui din data de 30 ianuarie până în 2 martie expoziţia „Sigmar Polke – muzică de origine necunoscută”, realizată de Centrul Cultural German în colaborare cu Institutul pentru Relaţii Externe şi care va fi prezentată de criticul de artă Ileana Pintilie şi de Wiebke Trunk, referent IFA. Prezentată deja în mari muzee ale lumii, expoziţia aduce în atenţia publicului patruzeci de lucrări ale cunoscutului pictor, grafician şi artist fotograf, care se remarcă prin umor şi ironie, dar şi prin ambiguitate. Lucrările sunt remarcabile şi datorită faptului că prin intermediul unor teme de excepţie şi a unor tehnici experimentale, Sigmar Polke reuşeşte să dezvăluie noi aspecte ale artei, pentru realizările sale de excepţie fiindu-i conferite numeroase premii şi decoraţii, printre care, în anul 2000, „Inelul împăratului – premiul artistic al oraşului Goslar”, cea mai înaltă distincţie care se decernează în Germania pentru realizările în domeniul artei contemporane. În cadrul expoziţiei, Centrul Cultural German va oferi şi un workshop cu Wiebke Trunk, întâlniri cu tineri artişti care s-au inspirat din lucrările lui Sigmar Polke şi o seară de lectură cu cenaclul literar „Die Stafette”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.