Sârbii au aprins badnjak-ul de Crăciun GALERIE FOTO

Sârbii au aprins badnjak-ul de Crăciun GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


p>craciun sarbesc02_resize

Sârbii din Timişoara au pregătit badnjak-ul, ramura groasă de stejar pe care o vor aprinde deseară, la ora 17.00, în curtea bisericilor din Mehala și din Piața Unirii, în ajunul Crăciunului celebrat de ortodocşii de rit vechi.

Aproape trei mii de sârbi şi ucraineni din Timiş, care prăznuiesc Căciunul pe stil vechi, vor posti în ziua Ajunului. Potrivit tradiţiei, în dimineaţa de Ajun, cel mai vârstnic bărbat al familiei merge în câmp şi taie un trunchi de stejar, iar spre seară, îi vor da foc. Cei care nu mai păstrează acest obicei în casele lor dotate cu calorifere participă la arderea trunchiului de stejar, numit „badnjak”, în curtea bisericii, tradiţie care se împlineşte în fiecare an la Timişoara.

De Crăciun, de pe mesele sârbilor nu lipsesc bucatele tradiţionale: „cesnica”t, o prăjitură în care se pune un ban, iar cel care-l găseşte se zice că va avea noroc tot anul, preparate din peşte, baigli cu nucă, mac şi stafide. La cina de sărbătoare domnește plăcinta cu multă nucă şi miere, pentru ca viitorul an să fie dulce şi blând.

La ora 17.00, în ambele lăcaşuri de cult vor fi aprinşi stejarii. „Acest lemn tânăr îl simbolizează pe Isus Hristos şi intrarea Lui în lume, în inima şi-n casa noastră. Iar fapta arderii badnjakului reprezintă căldura iubirii lui Hristos. În al doilea rând, badnjakul aminteşte de lemnul pe care l-au adus păstorii în peştera cea rece şi pe care l-a aprins Iosif pentru a-l încălzi pe Fiul Domnului, abia născut”, se arată în enciclopedia bănăţeană Banaterra. Cei care participa la liturghia din ziua de Crăciun vor primi la plecare câte o ramură de stejar, legată cu fundiţe tricolore, care le va da sănătate, tărie şi putere, până la Crăciunul viitor.

UPDATE Conform tradiţiei, în această seară, credincioşi şi preoţi s-au întâlnit în curtea Bisericii Ortodoxe Sârbe, unde s-a aprins badnjak-ul, în timp ce micuţii în costume populare au aruncat cu grâu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.