Tot mai mulți copii vin pe lume prea devreme, la Timișoara. Cum...

Tot mai mulți copii vin pe lume prea devreme, la Timișoara. Cum sunt salvați micuții de medici

0
DISTRIBUIȚI

incubator-640x426

Din ce în ce mai mulți copii din județul Timiș vin pe lume prea devreme. Medicii depun eforturi uriașe să-i salveze, în condițiile în care nu au suficiente aparate de ventilație artificială care să-i țină în viață pe micuți în primele zile în care vin pe lume. Doar în acest an, la Maternitatea “Bega” din cadrul Spitalului Județean Timișoara s-au născut prematur sute de copii, cu patru procente mai mult față de anul precedent. Potrivit datelor furnizate de reprezentanții maternității, în anul 2013 au avut loc 2.005 nașteri, dintre care 13 % au fost premature, iar în anul 2012 la Maternitatea “Bega” au venit pe lume 2.096 de bebeluși, dintre care 179 s-au născut prematur.

Constantin Ilie, șeful Clinicii de Neonatologie, atrăgea atenția că numărul copiilor născuți prematur s-a dublat în ultimii cinci ani.


Printre cauzele care determină nașterile premature se numără vârsta prea fragedă sau prea înaintată a viitoarelor mame, fertilizarea in vitro, stresul, locul de muncă sau diferite afecțiuni ale mamei. Medicii timișoreni salvează anual chiar și bebeluși care nu sunt mai mari decât o doză de suc, care cântăresc doar câteva sute de grame. În luna ianuarie a anului trecut, la Maternitatea “Bega” a venit pe lume o fetiță care cântărea doar 500 de grame, căreia medicii au reușit să-i ofere o șansă la viață.

În primăvara anului 2013, medicii de la Maternitatea “Bega” au înființat Asociația Bega Neonat, prin intermediul căreia au cerut sprijinul comunității. Doctorii speră că vor strânge aproximativ 50.000 de euro pentru a cumpăra două aparate de ventilație artificială, cu ajutorul cărora să salveze cât mai mulți bebeluși care vin pe lume prea devreme. În acest moment, există doar două astfel de echipamente pe toată secția.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.