Transplantul de măduvă, ultima șansă la viață a bolnavilor cu leucemie. De...

Transplantul de măduvă, ultima șansă la viață a bolnavilor cu leucemie. De ce costă o intervenție la Timișoara costă de trei ori mai puțin decât în străinătate

4
DISTRIBUIȚI

spitalul-de-copii04-640x426

Un moment istoric în medicina românească a avut loc în urmă cu 13 ani la Timișoara. O echipă condusă de medicul Margit Șerban a reușit să realizeze la Spitalul de Copii “Louis Țurcanu” primul transplant de celule stem din România din sângele ombilical al fratelui donator pentru un prichindel bolnav de leucemie. De asemenea, medicul timișorean a realizat și primul transplant medular la un copil, dar și primul transplant de celule stem cu donator neînrudit din țara noastră. Din 2002 și până în prezent, sute de bolnavi de leucemie sau cu diferite forme de cancer al sângelui din toată țara, pe care nu-i mai putea salva nimeni, au primit o șansă la viață în orașul de pe Bega. Doar în ultimul an, 58 de bolnavi care au trecut pragul Centrului de Transplant Medular din Timișoara au beneficiat de un astfel de transplant.

Margit Șerban ne povestește că înainte ca acest centru să fie deschis în orașul de pe Bega, doar cei care își permiteau să plătească sume colosale, puteau fi operați în străinătate, pentru că vorbim despre o medicină costisitoare.


Însă, de 13 ani, la Spitalul de Copii “Louis Țurcanu”, aceste tarife sunt de trei ori mai mici, și asta datorită infrastructurii din clădirea în care se află Centrul de Transplant Medular. “Este un centru acreditat pentru realizarea de transplant medular atât la copii, cât și la adulți. Avem o bancă de celule stem fantastic de costisitoare, dar am avut un suport splendid din afara țării. Am reușit să-i convingem pe austrieci să construiască clădirea și avem susținerea lor profesională, care este una generoasă”, povestește Margit Șerban.

Medicul timișorean spune că de un transplant medular beneficiază anual zeci de bolnavi de leucemie de diverse tipuri, care au boli maligne sau alte afecțiuni. În acest moment, aproape 40 de persoane se află pe lista de așteptare ca să fie supuse unei astfel de intervenții, în speranța că se vor vindeca. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, în România există două unități spitalicești acreditate pentru transplant de celule stem, și anume Spitalul “Louis Țurcanu” din Timișoara și Spitalul de Urgență Târgu Mureș, în care se află și singurele bănci de celule stem din țară.

4 COMENTARII

  1. Felicitari doamnei dr.serban!si-a dedicat viata trup si suflet copiilor bolnavi,avem nevoie de oameni dedicati profesiei asa cum este ea.Sa-i dea dumnezeu multa sanatate,putere de munca ca sa ajute copilasii bolnavi.

  2. Dumnezeu sa o ocroteasca si sa-i dea ani multi ! Doamna Doctor Margit Serban si intregul colectiv de la sectia Oncologie si Hematologie a Spitalului de Copii „Louis Turcanu” reprezinta un minunat exemplu de daruire in lupta teribila pentru viata miilor de copii atinsi de flagelul unor boli crunte.Omenia acestor medici nu poate fi rasplatita decat cu calda recunostinta a tuturor parintilor! Din inima va multumim!

  3. Tot respectul pentru d-na Serban, DAR in cea ce priveste nr de transplante realizate in ultimul an ,58 spune jurnalista, ma indoiesc . In Torino se fac in jur de 45 pe an si au 6 camere de transplant , nu una .Potrivit comunicatului de presa de la Ministerul Sanatatii, jurnalista a uitat de Bucuresti unde este cel mai mare centru de transplant de maduva din tara. Si apoi spuneti-mi si mie din totalul de transplante de maduva facute cati pacienti sunt declarati vindecati si cati se curata in primul an dupa transplant. Ar trebui sa fie informatii publice semnate de doctorii din centrele de transplant. Cu ce ma incalzeste ca s-au facut nu stiu cate transplante daca 1% sunt declarati vindecati???

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.