Universitatea Politehnică are unul dintre cele mai performante institute de cercetare din...

Universitatea Politehnică are unul dintre cele mai performante institute de cercetare din țară. Specialiștii pot să vadă cum se mișcă electronii pe orbită cu microscoape ultraperformante

0
DISTRIBUIȚI

institutenergiiregenerabile1_or-600x400

Universitatea Politehnica din Timișoara se laudă că a finalizat cu succes cel mai important proiect finanțat din fonduri europene. Este vorba despre Institutul de Cercetări pentru Energii Regenerabile, un proiect în valoare de 17,5 milioane de euro finanțat de Uniunea Europeană, în care vor face cercetări la cel mai înalt nivel, pe echipamente de ultimă generație, 20 de specialiști. Zvonul cum că orașul de pe Bega va avea un astfel de institut i-a determinat chiar pe doi cercetători români care lucrează în centre mari din Europa să se întoarcă în țară.

Nicolae Robu, fost rector al Universității Politehnica, a fost prezent, astăzi, la conferința de presă organizată cu ocazia încheierii acestui proiect de anvergură, dar nu în calitate de primar, ci de director de proiect. Edilul șef a făcut, entuziasmat, un scurt istoric al proiectului, și a afirmat cu satisfacție că datorită lui acest institut a fost creat pentru că “am reușit, din postura de rector, în anul 2007, să-i conving pe cei care doreau să depună șapte proiecte mărunte pentru Universitatea Politehnica să-și unească forțele.


Astfel, am creat acest institut într-un domeniu prioritar, cel al energiilor regenerabile”. În cadrul acestui proiect, s-a construit o clădire nouă pe strada Muzicescu care a fost dotată cu echipamente de ultimă oră folosite în cercetare la nivel mondial. “Avem microscoape prin care putem vedea cum se mișcă electronii pe orbită, putem face cercetare științifică la cel mai înalt nivel”, a mai explicat primarul Robu.

Potrivit responsabilului tehnic al proiectului, profesorul Petru Negrea, lucrările la Institutul de Cercetare au durat cinci ani. Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene s-a realizat o clădire de 2.000 de metri pătrați, au fost achiționate peste 200 de echipamente folosite în domeniul cercetării, dintre care 12 costă cel puțin 100.000 de euro fiecare, au fost modernizate cinci laboratoare și realizate altele noi. “Vom putea demonstra că Universitatea Politehnica, prin acest institut, poate să devină o forță principală în domeniul cercetării. Vrem ca, în timp, Institutul de Cercetări pentru Energii Regenerabile să devină unul național, ca să avem o activitate cât mai largă”, a conchis Viorel Șerban, rectorul Universității Politehnica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.