Viața la Timișoara, mai scumpă decât la Cluj. Vezi diferențele de costuri...

Viața la Timișoara, mai scumpă decât la Cluj. Vezi diferențele de costuri între cele două rivale la titlul de capitală culturală europeană

6
DISTRIBUIȚI

timisoara_oras_european_eduard_schneider

Două orașe mari, cu tradiție, istorie, mari centre universitare și veșnice competitoare – așa pot fi descrise Timișoara și Cluj Napoca, primul condus de liberalul Nicolae Robu și al doilea, de democrat-liberalul Emil Boc. Un studiu realizat de site-ul www.numbeo.com relevă faptul că traiul de zi cu zi este mai scump în Timișoara decât în capitala Ardealului. Practic, pentru a menţine același stil de viaţa în ambele oraşe costurile sunt sensibil diferite, respectiv 6.453 de lei în Cluj şi 6.700 de lei în capitala Banatului.

Astfel, conform cercetării, preţurile pentru bunurile de consum sunt cu 1,80 % mai mici în Cluj decât în Timişoara, iar costurile cu cheltuielile, inclusiv chiria, sunt mai mici cu 3,68% decât în Timişoara, în vreme ce apartamentele şi garsonierele se închiriază cu 11.31 % mai ieftin în Cluj decât în Timişoara.


Puterea de cumpărare a clujenilor este însă mai mare cu 13.55 % decât cea a timişorenilor și singurul sector unde ardelenii îi bat pe bănățeni este prețul alimentelor, care în Cluj Napoca este cu 8.56% mai ridicat. Studiul oferă și exemple concrete, potrivit cărora, după impozitare, un clujean rămâne în mână cu 1.640 de lei , iar un timișorean, cu 1.500.

Nici în domeniul imobiliarelor nu stăm mai bine. Prețul chiriei pentru un apartament cu o cameră în zonă centrală este de 1.200 de lei la Timișoara, în vreme ce la Cluj, lunar, suma nu sare de 900 de lei. Moda le dă și ea bătăi de cap bănățenilor. O pereche de blugi costă în urbea de pe Bega 200 de lei, iar în capitala Ardealului, 183 de lei. De departe însă cel mai importnat aspect este partea de cheltuieli inevitabile sau, altfel spus, utilitățile lunare. Dacă pentru un apartament de 85 mp clujenii scot lunar pe lună doar 340 de lei pentru electricitate, apă sau încălzire, timișorenii achită în medie 544 de lei pentru aceleași servicii, se mai arată în studiu.

Foto: Facebook/Timisoara Oras European

6 COMENTARII

  1. Serios? Hai sa vedem ce preturi sunt la imobiliare in Cluj si Timisoara ( vezi imobiliare.ro ). Dupa cum vad, la Cluj sunt mai scumpe locuintele decat la Timisoara.

  2. Serios ? Dar pe ce esantioane ati facut voi acea cercetare in urma careia v-a rezultat ca un timisorean ramane cu doar 1500 de lei in buzunar (asta si dupa impozitare) ?? Mancati atata rahat voi , astia din presa, Dumnezeule … Nu stiu unde se v-a ajunge in acest stil, dar atata denaturare a realitatii, si atata inflorire a presupusului bine … ca de aceea nici cei de „sus” cand zicem ca ne e greu , noua, romanilor in general, parca tind sa creada ca prea ne place sa ne plangem pe „mocca”

    Asta ne e presa, la astfel de subiecte tot inainte, draga „massmedia”

  3. Ceva adevar exista in acest studiu, pentru ca la noi marea majoritate sunt ‘munkas’-i care produc ceva si, prin urmare, cistiga prost si putin, pe cind in Cluj se cistiga din nenumarate sinecuri la stat platite gras. E diferenta dintre un oras care munceste si altul care produce …. vorbe…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.