10 milioane de euro de la UE, în pericol de a fi...

10 milioane de euro de la UE, în pericol de a fi pierduți. Din ce motiv stupid nu s-au terminat lucrările la cel mai mare centru de cercetare din sud-estul Europei

0
DISTRIBUIȚI

post-30-1259578316

Un centru de cercetare, format din 40 de laboratoare dotate cu aparatură de ultimă generaţie, ar fi trebuit ridicat în zona Oituz. Astfel, Timişoara ar fi devenit cel mai important institut de cercetare din sud-estul Europei. Nu mai puţin de zece milioane de euro a primit Universitatea de Vest de la Uniunea Europeană pentru a duce la bun sfârşit acest proiect, însă construcţia nu este finalizată după opt ani de la iniţierea lucrărilor.

Şi asta pentru că firma care a câştigat licitaţia nu a fost în stare să termine construcţia, deşi banii au existat. Petru Urdea, profesor în cadrul Departamentului de Geografie din cadrul Universităţii de Vest, este nemulţumit de faptul că, atât finalizarea construcţiei, cât şi achiziţionarea echipamentelor cu ajutorul cărora s-ar fi făcut cercetări avansate, sunt blocate de ani buni.

“În decembrie 2013, ar fi trebuit tăiată panglica centrului de cercetare interdisciplinară, dar lucrurile nu au mers într-un ritm atât de bun.


Lucrurile s-au împotmolit la construcţie, pentru că firma care a câştigat licitaţia a avut probleme financiare şi s-a întârziat destul de mult”, povesteşte profesorul universitar.

Cu cei zece milioane de euro de la Uniunea Europeană, Petru Urdea spune că ar fi trebuit să se construiască 40 de laboratoare, de Chimie, Fizică, Geografie sau Informatică, în care să se facă cercetări avansate, mai ales în ceea ce priveşte elementele de mediu.

“Aşteptăm să se deblocheze banii primiţi de la Uniunea Europeană ca să continuăm lucrările. Totul depinde de Ministerul Educaţiei, dacă va dori să prelungească termenul de execuţie al proiectului”, mai explică Petru Urdea.

Cadrul didactic este mulţumit că, totuşi, prin intermediul acestui proiect au fost achiziţionate o parte din echipamentele de ultimă generaţie ce vor fi utilizate în laboratoare. Printre acestea se numără şi supercalculatorul de peste un milion de euro, cel mai performant din această parte a Europei, achiziţionat cu scopul de a procesa o mulţime de date, într-un timp extrem de scurt.

“Vor fi laboratoare cu profil de chimie, de genetică, de geoarheologie, se vor realiza analize sedimentare. Ar mai trebui să primim un scanner de sediment, o adevărată uzină de peste 500.000 de euro, care analizează materiale, soluri cu grad de poluare”, a mai precizat Petru Urdea. Deocamdată, a fost ridicată doar o parte din primul etaj al institutului de cercetare din zona Oituz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.