3520 de monede antice şi medievale şi peste 300 kilograme de unelte...

3520 de monede antice şi medievale şi peste 300 kilograme de unelte şi arme dacice, descoperite după o amplă operațiune

0
DISTRIBUIȚI

monede_dacice

3520 de monede antice şi medievale şi peste 300 kilograme de unelte şi arme dacice şi romane din fier au fost recuperate în urma a 14 percheziţii în Timiş şi în alte şapte judeţe şi în București

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia anchetatorii au organizat, luni, o acţiune de recuperare a bunurilor şi monedelor aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional, sustrase din situri arheologice protejate şi supuse procesului de spălare pe piaţa de antichităţi.

Au fost efectuate 14 percheziţii în judeţele: Hunedoara, Timiş, Cluj, Covasna, Brăila, Suceava, Constanţa,  Argeş  şi municipiul Bucureşti, la domiciliile unor persoane despre care există suspiciunea  cu privire la săvârşirea infracţiunilor de furt calificat de bunuri culturale şi spălare de bani. În cauză, s-a reţinut că persoane care practică braconajul arheologic efectuând detecţii ilegale, au sustras din situri arheologice protejate cantităţi importante de artefacte şi monede antice care, ulterior, au fost supuse unor activităţi sistematice de valorificare şi spălare prin intermediul reţelei internet.

Cu ocazia percheziţiilor au fost ridicate şi indisponibilizate 3520 monede antice şi medievale, trei detectoare de metale, soluţii şi reactanţi pentru curăţarea monedelor, aproximativ 300 kilograme de unelte şi arme antice din fier (dacice şi romane), precum şi vase ceramice antice şi medievale. Au fost identificate numeroase piese cu privire la care există date că fac parte din categoria „Tezaur”, fiind evaluate, în totalitate, la peste 100.000 euro.

Conform evaluării prealabile efectuate de experţi, artefactele sunt originale şi provin din siturile arheologice de interes naţional şi prioritar din Munţii Orăştiei, din Transilvania, Banat şi din zona Dobrogei şi a Moldovei, aflate pe Lista Monumentelor Istorice, precum şi în Registrul Arheologic Naţional.

Urmărirea penală este efectuată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi organele poliţiei judiciare din cadrul I.G.P.R., Biroul de Combatere a Infracţiunilor contra Patrimoniului Cultural Naţional şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Hunedoara, politistii Compartimentului pentru Protejarea Patrimoniului Cultural Naţional din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale Hunedoara  au participat şi coordonat activitatile investigative în cazul celor 14 perchezitii domiciliare din cele opt judete şi municipiul Bucureşti.


În judeţul Hunedoara s-a efectuat o perchezitie domiciliară în Orăştioara de Sus, comună situată în Munţii Orăştiei în zona unde se află cetăţile dacice.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.