Activiști Roșia Montană au ocupat acoperișul Minvest Deva. Ce solist de muzică...

Activiști Roșia Montană au ocupat acoperișul Minvest Deva. Ce solist de muzică rock s-a aflat printre ei

0
DISTRIBUIȚI

minvest deva twitter 1

Nouă tineri tineri au urcat, luni dimineața, în semn de protest, pe acoperişul sediului Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest Deva, care reprezintă Statul Român în asocierea cu Gabriel Resources, compania care are mai multe proiecte miniere de exploatare a aurului pe bază de cianuri.

Cei nouă, printre care trei femei, au urcat pe acoperişul sediului Minvest şi au afişat banner cu mesajul „Mineritul cu cianuri însemnă moarte”, iar mai mulţi susţinători ai lor au împărţit trecătorilor şi reprentanţilor mass-media pliante cu mesaje manifest faţă de exploatările cu cianuri. De asemenea, protestul a fost popularizat pe reţelele de socializare, dar şi pe site-ul Asociaţiei Salvaţi Roşia Montană. Printre cei care au urcat pe acoperișul minvest s-a aflat și Mihnea Blidariu, solistul trupei Luna Amară.

„Astăzi, noi, cetăţeni din România şi Germania, am ocupat sediul Minvest Deva pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la favorizarea nelegitimă şi ilegală a companiilor miniere de către autorităţile statului român.


Denunţăm proiectele de minerit cu cianuri de la Certej, Deva-Muncel, Băiţa Crăciuneşti, Brad, Rovina şi Roşia Montană, proiecte cu efecte distructive pentru oameni şi natură, ce pot demara doar în totalul dispreţ al procedurilor legale. Numai la Certej în 16 ani de operare, ar urma să fie folosite 26.448 de tone de cianură de sodiu şi 15.280 de tone de sulfat de cupru. Folosirea cianurii pe scară largă nu aduce prosperitate unei comunităţi, ci doar moarte și imposibilitatea dezvoltării altor activități economice”, se arată în manifest.

De asemenea, protestatarii au solictat o anchetă deoarece, spun ei, sunt suspiciuni de corupţie, conflict de interese şi gravele abuzuri ale actualului director Deva Gold, Nicolae Stanca, care ar fi semnat în numele statului român actele de asociere între Minvest Deva şi Gabriel Resources în 1997, fiind angajat ulterior de controversatul om de afaceri Frank Timiş.

Jandarmi, pompieri și polițiști au încercat să-i convingă pe protestatari să coboare de pe acoperișul Minvest, însă aceștia au renunțat la protest de bunăvoie, în jurul orei 13.00. Toți cei implicați au fost amendați cu câte 500 de lei.

Foto: twitter.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.