AFP: Washingtonul pare că merge ca pe ouă în faţa furiei Rusiei,...

AFP: Washingtonul pare că merge ca pe ouă în faţa furiei Rusiei, în dosarul ucrainean

0
DISTRIBUIȚI

Congress2

Washingtonul pare să aibă o atitudine concesivă în faţa furiei Rusiei în dosarul ucrainean, prin declaraţii măsurate, prudenţă pe tema noului regim şi o insistenţă asupra cooperării cu Moscova, departe de o atmosferă caracteristică Războiului Rece, comentează AFP. Premierul rus Dmitri Medvedev a lansat un avertisment luni, după un weekend în care evenimentele s-au succedat frenetic la Kiev – fuga preşedintelui aliat al Moscovei Viktor Ianukovici, destituirea sa de către Parlament şi desemnarea lui Oleksandr Turcinov ca şef interimar al Executivului. „Unii dintre partenerii noştri occidentali îl consideră legitim (…). Mi se pare o aberaţie să consideri legitim ceea ce de fapt este rezultatul unei revolte”, a declarat premierul rus.

Casa Albă a păstrat ambiguitatea asupra statului pe care-l are Turcinov în ochii săi.


Un purtător de cuvânt al preşedintelui Barack Obama, Jay Carney, a subliniat că Parlamentul „şi-a les preşedintele în mod legal”. Notând că este evident că Ianukovici „nu conduce în mod activ ţara la ora ocatuală”, totuşi, Carney nu l-a numit pe Turcinov preşedinte interimar. El a evocat, în schimb, „necesitatea creării unui Guvern pluripartidic de coaliţie, un Guvern de tehnocraţi care va putea să ajute Ucraina să adopte deciziile importante care se impun, în special în domeniile economic şifinanciar, în aşteptarea alegerilor anticipate”.

Carney a subliniat că ţara sa este pregătită „să susţină Ucraina în reformele necesare în vederea revenirii la stabilitate economică. Această susţinere ar putea să constea într-un program FMI”. Potrivit unui oficial american de rang înalt, susţinerea ar fi comparabilă cu un împrumut rusesc în valoare de 15 miliarde de dolari, convenit de Ianukovici, incert în prezent, în contextul în care Ucraina riscă intrarea într-o încetare de plăţi. Washingtonul – după patru zile de la o convorbire telefonică între preşedinţii american Barack Obama şi rus Vladimir Putin -, a încercat totodată să transmită mesajul că Moscova are interesul unui tranziţii paşnice în cadrul puterii la Kiev.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.