Antonescu: Jocul USD de a condiționa trecerea prin Parlament a structurii Guvernului,...

Antonescu: Jocul USD de a condiționa trecerea prin Parlament a structurii Guvernului, nu este în mandatul nostru

0
DISTRIBUIȚI

Romanian interim president Crin Antonescu delivering his first public speech

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni că liberalii nu acceptă varianta unui Guvern cu patru vicepremieri, adăugând că „jocul USD” de a condiționa trecerea prin Parlament a structurii Guvernului de un al patrulea vicepremier, din partea conservatorilor, nu este în mandatul liberalilor, scrie Agerpres. „Noi, reprezentanții PNL, avem un mandat care este foarte clar formulat prin decizia BPN al PNL: propuneri pentru miniștri cu Klaus Iohannis ministru de Interne și vicepremier, cu ceilalți pe care îi cunoașteți. Aceasta este decizia PNL la care PNL are dreptul, pe care i-am prezentat-o premierului, și care presupune trecerea prin Parlament pentru o modificare procedurală, și anume nu ministrul Finanțelor este vicepremier, ci ministrul de Interne. Aceasta este singura noastră propunere, nu avem ce negocia asupra ei câtă vreme asupra propunerilor și asupra calității lui Klaus Iohannis de vicepremier și ministru de Interne primul ministru a spus că este de acord. Nu avem de ce să acceptăm o variantă în care să apară posturi noi în schemă, și așa Guvernul este foarte mare, este prea mare, și din punctul nostru de vedere și o discuție de la zero cu un Guvern mai scurt de 14-15 ministere oricând se poate face. Deci, nu putem să acceptăm condiționarea venirii în Parlament de inventarea unui post de vicepremier pentru un alt partid”, a spus Antonescu la Parlament. El a subliniat că liberalii nu vor face alte propuneri și că premierul trebuie să ia o decizie.

„Dacă primul ministru nu dorește să vină în Parlament, trebuie să știe, i-am spus că noi alte propuneri nu facem, că acestea sunt propunerile noastre, cert este că primul ministru trebuie să ia o decizie.


Cred că trebuie să o ia ceva mai repede, pentru că suntem — domnia sa ar trebui să fie îngrijorat — într-o situație de criză în Guvern, în sensul că sunt trei miniștri demisionari în Guvern și că fie acceptă propunerile PNL în mod rațional, respectând protocolul și așa mai departe, fie numește miniștri interimari sau altfel. Situația nu poate să continue”, a arătat liderul PNL. Antonescu a reiterat faptul că liberalii nu doresc ca modificarea structurii Guvernului să fie condiționată de numirea unui al patrulea vicepremier. „Jocul pe care acest USD, acest PSD îl fac de a condiționa trecerea prin Parlament pentru modificarea de vicepremier de apariția unor noi posturi de vicepremieri nu este în mandatul nostru, nu este acceptabil pentru noi și domnul prim-ministru trebuie să decidă dacă vrea în continuare Guvern USL, Guvern cu liberalii. Facem modificările care se cuvin în Parlament și le facem mai repede că nu are rost să prelungim aceste lucruri. Dacă nu, nu vom ceda nici acestei forme de condiționare, primul ministru își poate lua libertatea să numească interimari, să propună plini, oameni din PSD, oameni din oraș. Nu mai este problema noastră”, a afirmat el.

Liderul liberalilor a subliniat că PNL nu iese de la guvernare, arătând că a făcut niște propuneri pentru structura Guvernului. „PNL se simte angajat, dar primul ministru trebuie să ia o decizie, respectă în continuare principiul și spiritul alianței și face cele necesare, facem împreună sau, din cauză că noi nu acceptăm inventarea funcției de vicepremier și alte lăbărțări ale Guvernului, ia o altă decizie pentru care este responsabil și cred că trebuie să o ia mai repede. Guvernul trebuie să funcționeze”, a indicat Antonescu. El și-a exprimat speranța ca „premierul Victor Ponta să nu se afle în aceeași eroare ca președintele Băsescu, să spere că tragerea de timp va provoca nu știu ce tulburări în PNL sau o revenire asupra deciziilor”. El a subliniat că o astfel idee este în van.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.