Băsescu face apel la liderii USL să găsească o soluţie la actualele...

Băsescu face apel la liderii USL să găsească o soluţie la actualele dispute din alianţă

0
DISTRIBUIȚI

traian basescu mov

Preşedintele Traian Băsescu lansează un apel către liderii USL să găsească de îndată o soluţie la actualele dispute din interiorul alianţei pentru a nu se ajunge la o criză politică, menţionând că s-a creat un climat de instabilitate menit să afecteze credibilitatea ţării, instituţiile şi cetăţenii.

„Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, lansează un apel către liderii Uniunii Social-Liberale (USL) să găsească de îndată o soluţie la actualele dispute din interiorul alianţei pentru a nu se ajunge la o criză politică. România are nevoie de stabilitate şi de un guvern pe deplin funcţional, care să poată gestiona în mod eficient problemele ţării şi să asigure o bună guvernare”, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

Băsescu „roagă liderii USL să dea dovadă de responsabilitate”.

„Disfuncţionalităţile apărute în alianţa de guvernare după anunţul privind demisia mai multor miniştri liberali, precum şi intenţia exprimată de prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, de a schimba structura actuală a Guvernului au creat un climat de instabilitatea menită să afecteze, deopotrivă, credibilitatea ţării, instituţiile publice, mediul de afaceri şi cetăţenii. Domnul preşedinte Traian Băsescu roagă liderii USL să dea dovadă de responsabilitate”, se arată în comunicat.

Preşedintele executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, a fost întrebat, miercuri, dacă el crede că se va rupe USL, în contextul neînţelegerilor dintre PSD şi PNL privind restructurarea Guvernului, el arătând că speră ca USL să nu se rupă, dar că nu se mai poate continua „foarte mult” aşa.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, că USL funcţionează în Parlament, respectiv în plen şi în comisii, nefiind înregistrate sincope, el arătând că plenul comun pentru votarea Guvernului restructurat va fi convocat când va exista consens în USL pe această temă.

Băsescu a declarat, marţi, la B1Tv, că USD este o lovitură pentru PNL, dar USL nu se va rupe, el menţionând, pe de altă parte, că dacă nu va trece Constituţia, atunci se va negocia un schimb: PNL va prelua funcţia de premier, iar PSD va avea candidatul la Preşedinţie.

Întrebat cum vede constituirea USD, Băsescu a spus: „Este clar lovitură dată PNL.


Oricât de politicoşi ar fi ei între ei, că nu are nimic, este clar că s-a format în interiorul USL un bloc format din trei: Voiculescu, Ponta şi Gabi Oprea, iar PNL este invitat să meargă singur în competiţie”.

Acesta a adăugat că face o previziune: dacă nu trece Constituţia, atunci cei din USL vor negocia un schimb de funcţii – să ia PNL premierul şi să dea PSD preşedintele.

El a spus că este foarte posibil ca modificarea Constituţiei să nu treacă.

Preşedintele a explicat că USL va rămâne unit pentru că dacă PSD iniţiază ruperea, electoratul acestui partid ar fi dezorientat. „Ei nu vor putea trăi datorită minciunilor pe care le-au spus, şi Ponta şi Antonescu, decât împreună. Chiar şi când nu se mai iubesc”, a arătat Traian Băsescu.

Şeful statului a precizat că aceste partide au trăit în minciună şi în atmosfera creată de „turnătorul Voiculescu, care le este partener”.

Potrivit lui Traian Băsescu, Dan Voiculescu „este cel mai puternic”: „Victor Ponta e o gâză pentru Voiculescu, atât timp cât moralitatea lui Ponta este «Mă fac partener cu unul care şi-a turnat colegii, rudele». Vă daţi seama ce jeg moral? Unul care şi-a turnat rudele. Dar Victor Ponta este cel care depinde de el”.

Preşedintele a mai declarat, tot marţi, la B1Tv, că premierul Victor Ponta nu a numit încă interimarii care să preia portofoliile miniştrilor care au demisionat, menţionând că, din acest motiv, Guvernul funcţionează la acest moment, practic, ilegal.

El a mai spus că primul lucru pe care trebuia să îl facă premierul în condiţiile în care mai mulţi miniştri au demisionat ar fi fost să desemneze interimari.

„Dacă e adevărat, Chiţoiu şi-a depus demisia, ministrul Economiei şi-a depus demisia, ministrul Sănătăţii şi-a depus demisia. Eu nici până astăzi nu am numit interimarii. Deci Guvernul funcţionază illegal”, a spus preşedintele.

Băsescu a mai spus că interimarii ar fi trebuit desemnaţi din rândul miniştrilor care „au rămas teferi, pe funcţii”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.