Ce măsură au luat profesorii din Timiş ca să nu mai fie...

Ce măsură au luat profesorii din Timiş ca să nu mai fie acuzaţi că strâng bani ilegal de la părinţi

29
DISTRIBUIȚI

bani  - femeie numara bani

Peste o mie de educatoare, învăţători şi profesori care predau în învăţământul preuniversitar din judeţul Timiş nu le vor mai propune părinţilor, din această lună, să strângă bani nici măcar atunci când elevii nu vor mai avea cu ce să scrie pe tablă. Virgil Popescu, liderul sindical al dascălilor din judeţul nostru, ne-a spus că profesorii s-au săturat să tot fie numiţi hoţi şi au decis să ia primele măsuri.

“Am organizat un referendum, şi peste o mie de profesori din judeţul Timiş au votat că nu mai sunt de acord să facă propuneri părinţilor pentru achiziţionare materialelor care lipsesc în şcoli.


S-a ajuns aici pentru că ne-am săturat de campania care a fost dusă împotriva noastră”, ne-a explicat nervos Virgil Popescu.

Liderul sindical al profesorilor din Timiş spune că de vină pentru faptul că profesorii au fost nevoiţi să le spună părinilor să aducă bani de acasă pentru cumpărarea de cretă, materiale didactice sau soluţii de curăţenie sunt autorităţile locale, care nu asigură banii necesari.

“Profesorii au trebuit să dea bani din buzunarul lor ca să cumpere ceea ce lipsea în şcoală, dacă nu o făceau părinţii. De acum înainte, niciun profesor n-o să ceară niciun leu părinţilor, dacă vor să cumpere din proprie iniţiativă, pot să o facă. De asemenea, fiecare diriginte îi va înmâna directorului şcolii un referat cu necesităţile clasei, iar autorităţile locale trebuie să se descurce. Ne-am săturat să fim batjocoriţi”, a mai precizat Virgil Popescu.

29 COMENTARII

  1. Foarte bine! Dar de ce nu s-a facut referendum si pentru banchetele de la finele claselor a VIII-a si a XII-a? Sa nu le mai SUGEREZE (oblige) pe copii sa faca chefurile la restaurante. Atunci ar fi de-a dreptul EXCELENT. Pentru ca daca dascalii se vaita ca nu au bani, trebuie sa stie ca nici familiile elevilor nu au. Si ei nici nu pot face greva pentru o marire cu 30%. Succes!

  2. In presa nu s-a facut caz de faptul ca p arintii dadeau bani pentru fondul calsei sau al scolii, ci s-a facut caz pentru cadourile oferite profesorilor.Profesoarele nu se mai multumesc cu un buchet de flori de 8 martie sau de sfarsit de an scolar.Au pretentia sa primeasca, efectiv, cadouri cat mai scumpe.Le sclipesc ochii cand vad cate un parinte cu plasuta cu cadou.Florile le arunca la cosul de gunoi.Din acest motiv sunt nemultumiti profesorii si ameninta ca nu vor initia vreo activitate in „saptamana altfel”.Sa la fie rusine!Asemenea elemente nu au ce cauta in invatamant, sa ne formeze copiii!Sa plece la ingrijit babe i n Austria sau Germania, sau iTALIA, iar in scoli sa ramana dascalii dedicati muncii lor si profesiei pe care si-au ales-o.

    • Gratuit sa aiba grija de copii, daca s-ar putea, sa fie si bone si ingrijitoare ale copiilor cu parinti prea ,,ocupati” sa-i invete sa-si lege sireturi sau sa se stearga…la gura!

  3. Gabi,
    În presă nu s-a făcut niciun caz!. Au crezut că părerile prezintă un anumit caz, dar l-au preluat aiurea!Nu cere nimeni, nimic! PĂRINȚII, CEI OPORTUNIȘTI, tot încearcă să se ,,implice” 99% fără știrea cadrelor didactice!Dacă ai avut copii, poți trage o concluzie, chiar și împotriva învățătorului( prof.) , dar nu se poate generaliza!
    La noi în școală cu 100 de elevi si 5 persoane adulte, NICIODATĂ NU S-AU ARUNCAT FLORILE, ORICUM AR FI ARĂTAT ELE!
    Nimeni nu a spus că nu va desfășura ,,săptămâna lui pește”, dar va fi desfășurată DOAR ÎN CLASĂ! Rușinea se împarte proporțional cu contribuția fiecăruia în viața copilului, așa că, te rog, să te analizezi!
    De ce dai exemple de ,,alte țări”, când si noi, profesorii, si voi, părinții elevilor, trăim în româmnica? Vina este doar a cadrelor didactice?

    • Pentru un profesor e rusinos cum ai scris Romania… Dar asta e esenta invatamantului in momentul de fata !

  4. cat de trist e faptul ca au ajuns sa faca caz pentru o treaba atat de mica, cand nici macar nu acesta a fost marul discordiei….totul a pornit de la modul in care a vorbit si a pus problema aceea invatatoare. nemultumirile noastre, ale parintilor din aceasta tara , sunt legate de faptul ca se cer bani din ce in ce mai multi pentru CADOURI si nu pentru ca trebuie cumparata creta pentru sala. e chiar patetic. sa fii chiar atat de orb si sa nu vezi ca defapt problema cea mai mare a fost impertinenta cu care s-a vorbit cu parintii……

  5. ce ziceti de profesorii care iau o gramada de bani la USAMVBT de la cursurile de master,care sant platite de stat…dar nu au fost nici macar o singura ora la vreun curs,totul se face pe baza de referate…si mai sant si nesimtiti pe deasupra ca de…sant profesori universitari…mama,tata,copilul sora si toate neamurile toti lucreaza in acelasi loc…oare de nepotismele astea nu zice nimeni nimic?

  6. “Profesorii au trebuit să dea bani din buzunarul lor ca să cumpere ceea ce lipsea în şcoală, dacă nu o făceau părinţii. De acum înainte, niciun profesor n-o să ceară niciun leu părinţilor, dacă vor să cumpere din proprie iniţiativă, pot să o facă. De asemenea, fiecare diriginte îi va înmâna directorului şcolii un referat cu necesităţile clasei, iar autorităţile locale trebuie să se descurce. Ne-am săturat să fim batjocoriţi”, a mai precizat Virgil Popescu.
    Domnul Virgil Popescu, dumneavoastra in ce tara traiti?
    De catre cine suntem batjocoriti?!
    Pana sa ajungem la creta si alte materiale ~didactice~ eu intreb? UNNE AU AJUNS CEI 0,5% DIN VENITUL BRTUT A UNUI CADRU DIDACTIC CARE NU ESTE MEMBRU DE SINDICAT:: REGASIT PE ~FLUTURAS~ IN AVANS DE NESINDICAT???

  7. daca o sa fie nevoie de creta , detergenti , am sa fiu primul care sa cumpere . in clasa baiatului meu la inceput de an s au cerut bani pt tabla plastic , am fost deacord , bani videoproiectir de 3000 de ron bani de laptop, imprimanta , pt ca doamna invatatoare a spus ca ea are clasa de fite(asa a spus ca spune lumea ) , exact asa s a exprimat si nu am fost deacord .ulterior si a cumparat din fondul clasei fara acordul majoritatii parintilor ce si a dorit.a mai avut tupeul sa spuna ca a pus de la ea 200 ron si ca la sfarsitul clasei a IV a le va da inapoi .is curios cum !!!!deoarece se vor imprastia in toate scolile . daca prima responsabila cu banii nu era deacord , a facut in asa fel invatatoarea ca sa renunte mama respectiva la evidenta banilor si automat alt parinte agreat in locul ei .imediat ce mi am exprimat dezacordul cu unele ideii ,decizii , luate de respectiva invatatoare ,in urmatoarele zile copilul a fost persecutat si viceversa .ceilalti doi copii au avut dascali demni de tot respectul .si acum tin legatura cu ei chiar daca au fost schimbati .am spus tuturor dascalilor ca in opinia mea meseria care si au ales o este printre cele mai grele posibile
    PS: intr un an a fost pornit acel videoproiector de 3000 de ros de 3 ori .dar da bine la aspect !!!clasa occidentala !!!

    • ,,si ca la sfarsitul clasei a IV a le va da inapoi „ce poanta buna nu se da nimic pt cls a V-a,o sa ramana tot in vechea clasa iar la cei care vin se cer bani pt a se da celor di cls a V-a si surpriza nu se va primi nimic.Deci unde raman banii?

  8. Slujesc invatamantul romanesc de vreo 27 de ani. Va doresc ca Bunul Dumnezeu sa va dea tuturor atatea cadouri cate am primit+am cerut eu in acesti ani. Doresc sa cheltuiti din salariul dv. pentru locul dv. de munca atatia bani cat am cheltuit eu. Oare cu cat va veti alege?!

  9. Daca ministrul a declarat ca fondul clasei este ilegal, atunci acesta asa este ,indiferent de valoarea lui. Parintii vor sa spuna ca nu-i deranjeaza sa dea 1leu pentru creta, ii deranjeaza sa dea 100lei pentru laptop si imprimanta. Din pacate in procesul educativ este nevoie si de una si de alta si atunci sa asigure MEN tot. Au dreptate dascalii.

  10. Tot numai lingăii de profesori strangeau si impuneau claselor ca sa dea si ei mai sus conducerilor sa intre in gratia directoarelor(mai ales unde sunt femei e JALE).PROFESORI CARE NU IMPUN STRANGEREA SI DAREA DE CADOURI SUNT MAZILIȚI ÎN ȘCOLI,PERSECUTAȚI,INSPECTAȚI DE CĂTRE DIRECTOARE SĂ SE DEA PE BRAZDĂ SAU SĂ DEA ȘPAGĂ ALTFEL SUNT EXTERMINAȚI PSIHIC.

  11. Nu stiu daca va citi cineva ceea ce scriu, totusi scriu ca sa nu am eu ce-mi reprosa mai tarziu. Stimati parinti, incercati sa intelegeti ca profesorii (mai ales cei foarte buni) se vor retrage incet-incet din invatamant. Pur si simplu vor gasi altceva de facut, conform valorii lor. Vor aparea altii, dintre cei ce nu vor reusi sa intre la o facultate care sa le asigure o profesie bine platita. Aceia va vor pregati copiii. Si asta pentru ca noi, romanii, nu stim sa le pretuim valoarea. Noi aruncam la gunoi totul pentru ca undeva am gasit ceva nepotrivit. Noi generalizam fara a ne aminti ca orice padure are uscaturile ei. Profesorii nostri au nenorocul de a munci intr-un sistem care nu asigura nici necesarul scolii, dar nici pe cel al lor propriu, pentru o viata decenta. Profesorii adevarati isi jertfesc familia, banul lor, timpul de adihna si altele pentru binele coliilor dv. Dar oare merita? Primesc in schimb aprecieri, recunostinta, ori numai injurii?!!!! Oameni buni, daca vreodata copiii dv. vor dori sa devina profesori, lasati-ii sa imbratiseze aceasta profesie numai daca nu sunt in stare de altceva. Si astfel generatiile viitoare vor fi jertfite pentru ca asa se vrea, pentru ca asa vor cei de la conducere si nu numai, pentru ca astfel putem deveni un popor usor de manevrat (ca sa nu spun altfel). Alegeti cat mai e timp!!!!!

  12. Fratilor,dascalii au inteles care a fost problema,care a fost criteriul dupa care a fost criticata d-na aceea ce pretindea cadouri parintilor…insa,dupa acel scandal…cei din minister s-au autosesizat si au tot facut investigatii…si dupa ele… presiuni pentru a nu mai mai strange banuti de la parinti…sub nicio forma si pentru niciun motiv! Capisci?

  13. Sunt profesoară de 8 ani, într-un orășel de provincie. De 8 martie, am primit, cel mult, o garoafă degerată. Nu aștept să primesc nimic, buchetul de flori pe care așa de des îl pomeniți există numai în imaginația unora. Coli de xerox cumpăr din banii mei. Eu le plătesc unor copii, din puținul pe care îl am, caietele sau pixurile. Fac navetă 40 de km și stau în chirie. Am învățat 19 ani. În situația aceasta sunt majoritatea profesorilor. Nu o să renunț, pentru că îmi ador meseria. Cum vă permiteți să aruncați cu noroi (și) în mine, ca profesor?!?

  14. Nu ar trebui generalizat, nu e totul alb sau negru. Sunt unii profesori/invatatori care sunt OAMENI, care isi fac meseria pt.ca le place, pt.ca ea(profesia) i-au ales pe ei si nu invers. Dar sunt si profesori/invatatori pt.care ceea ce fac e doar o meserie si punct, ca si cum s-ar duce la fabrica, fac totul mecanic si gata, punct!

  15. Sunt cadru didactic de 14 ani.Ma doare dispretul cu care comentati la adresa dascalilor, cateva cazuri particulare, care nu faccinste inv.romanesc, nu sunt reprezentative.De ce nu aminteste nimeni de olimpici, or fi ei destepti de la natura, dar nici o planta nu da roade daca nu e stimulata.Vorbiti de laptop sau imprimanta, dar stiti ca noi le achizitionam din banutii nostri, in rate, si uneori se defecteaza inainte sa le achitam?Stiti cat praf de creta inghitim zilnic? Dar de microbii cu care venim in contact cand punem pixul in manuta fragila a unui copilas de clasa I?Noi nu stam la birou si ni se serveste cafeluta la 10.Poate unii vor spune ca nu suntem obligati sa imbratisam aceasta meserie, dar……daca nu sunt eu, va fi cu siguranta altcineva, pentru ca ai dv. copii au nevoie de noi. Nu mai aruncati in noi cu pietre, ci incercati, dragi parinti, alaturi de noi, sa punem piatra langa piatra si sa construim un sistem de invatamant fara fisuri.

  16. Exact creta era problema in toata faza asta.

    Inca nu inteleg, daca tot e invatamantul gratuit, eu, ca parinte, de ce trebuie sa dau bani de creta? Si de tabla? Si de burete? E scoala lu’ tata? Nu platesc destule taxe? Nu e invatamantul gratuit? Sau e doar in acte?

    Astept cu mare interes ziua in care va fi legal sa-mi scolesc copilul acasa. Macar primii ani de scoala, daca nu pana in liceu macar. Atunci nu se mai plange nimeni ca nu se poate ocupa corect de copilul meu din cauza unui salariu mic sau ca nu are creta.

  17. Comentariile sunt de prisos si malitioase de ambele parti,nu exista invatamant gratuit,daca parintele nu doreste sa contribuie e treaba lui dar copilul are nevoie de foarte multe materiale fie ca sunt didactice sau pentru igiena:caiete,creioane,acuarele,fise de lucru,sapun,servetele de tot felul,dezinfectant pentru masute ,nu le pot enumera chiar pe toate.Doriti epidemie de hepatita in scoli si gradinite?Asta vom avea fara curatenie minima.Doriti sa nu mai existe activitati didactice cu material individual?Nu este posibil,nu putem desfasura numai activitati orale fara scris,colorat,desen,activitati practic-aplicative,pictura,teatru de papusi,etc.Cine credeti ca va suporta cheltuelile?Ministerul Educatiei?Sa fim seriosi,sunt astazi aceleasi lipsuri ca si acum 20 ani si nimanui nu-i pasa.Doar noua ,celor ce stam intre copii si contribuim din putinul nostru la buna desfasurare a procesului instructiv-educativ,noua despre a caror sanatate mintala nu-i pasa nimanui cand dupa zeci de ani de munca cu copiii ne trezim cu tumori pe creier,cu Alzhaimer,cu probleme neurologice irecuperabile,noua carora dupa pensionare nu ni se mai adreseaza nici macar un firesc „buna ziua” sau „multumesc ca mi-ati pus creionul in mana”.Si asta pentru ca sistemul de valori s-a intors cu susul in jos,va promovati incultura si conturile din banci si va doriti odraslele premiate nemeritat .Daca vi se pare usoara meseria de educator va oferim locul nostru pentru o luna nu pentru cateva decenii ca noi si dupa aceea v-asteptam opiniile si sugestiile.O zi buna!

  18. am citit cu durere toate mesajele/comentariile d-voastra.
    nu e rau ca puneti pasiune in ceea ce spuneti, cu o conditie: sa fiti sinceri.
    insa multe din comentarii par a fi scrise doar asa ca te plictiseai si ai dorit sa iesi un pic din monotonie. pacat. nu e un subiect cu care sa te joci!

    sunt lucruri clare: ilegalitatile trebuie pedepsite!!! (ai cerut „orice” pentru folos personal, ai conditionat actul educational, conduita ta ca profesor a marcat negativ personalitatea copilului – NU ESTI OM DE CATEDRA!)

    dar, de aici si pana la toate calomniile pe care le insira unul si altul e drum lung. si ce faceti d-voastra tot ilegalitate se cheama. dati exemple puctuale cu subiect si predicat si fiecare din ele se cade a fi cercetat, analizat, comentat si ce mai considerati.
    dar nu generalizati, ca ajung sa ma supar si eu pana la urma vazand atata rautate inutila si gratuita.

    pot sa va intreb si eu cat de dedicati sunteti d-voastra la locul de munca?
    pot sa va intreb daca institutia d-voastra va pune la dispozitie necesarul de materiale?
    pot sa va intreb ce ati facut a doua zi dupa ce toata noaptea v-a fost rau? v-ati luat medical ? sau v-ati dus la serviciu pentru ca nu aveti de unde scoate un inlocuitor peste noapte, iar clasa de elevi nu este un vraf de hartii, sau un birou sau mai stiu eu ce.

    nu v-ati gasit, dragii mei, adversarul corect. NU profesorii sunt aceia, ci acei oameni care au dat peste cap intreaga societate romaneasca (si care in continuare fac acest lucru fara sa-i supere cineva, pentru ca voi sunteti prea ocupati sa denigrati niste oameni care nu vor sa se apere din considerentul ca nu se merita)

    da, si eu am ajuns la concluzia ca nu se mai merita
    stiu. e pacat. dar asta e. „vai de biata tarisoara”, „vai de noi cu totii, ca ne sunt mintile imprastiate la toti” asteptam si cerem fiecare sa inceapa altul sa faca si daca ii iese lui, bogdaproste, poate fac si eu.

    nu invatamantul e problema, nu medicii sunt problema, ci ALTII.

    DUMNEZEU CU MILA!

  19. In aceste conditii o solutie ar fi sa sa renunte la gratuitatea invatamantului prescolar, gimnazial, liceal in Romania – CA IN ALTE TARI CIVILIZATE ! Atunci parintii vor avea ocazia sa contribuie IN MOD LEGAL la educatia copiilor lor !

  20. RUSINE!!!!!!!!!!!! celor care arunca cu noroi in invatamant. Unde ati invatat voi, parintii vostri, bunicii vostri si tot neamul vostru? In Italia, Spania, Grecia, Germania, Franta sau Anglia? Toti analfabetii au fugit dupa ’90 in tarile dezvoltate, s-au intors cu 2 marci, 3 dolari si 5 euro in cont, bani pentru casa si o masina pe care o folosesc in zilele ploioase pt a stropi cadrele didactice. Si dupa aceasta experienta s-au intors foarte destepti la furat, isi dau cu parerea despre educatie….si multe altele.Pai cum sa nu, ei au vazut cum se face scoala in strainatate. Mai mult si-au inscris copiii la scoala in strainatate, dupa care a venit criza…Atunci hai acasa sa ii inscriem la scoala noastra romaneasca si sa facem reforma cu ei…ca doar sunt cu 2-3 ani in urma.
    Rusine!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! cadrelor didactice care cer bani, asteapta sau impun cadouri si aduc mari prejudicii de imagine acestei meserii care a format atatia oameni. Cei care fac asa ceva – dati afara din invatamant, si de ce nu si putina „racoare”.
    Cinste celor care isi fac treaba la catedra si incearca sa formeze din copiii nostri oameni de calitate pt ca copiii nostri reprezinta viitorul si
    cinste cadrelor didactice care primesc un buchet de flori, o felicitare, o cutie de bomboane sau o punga de cafea. Spagi din astea isi permite toata lumea sa dea. Mare ATENTIE la cei ce primesc mai mult.

  21. Am citit foarte multe comentarii pe aici, unele de-a dreptul ridicole… Am terminat liceul de ceva timp, dar am avut parte de profesori cu adevarat profesionisti. Am facut banchetul in Grecia (la cererea noastra si…diriginta a platit si ea!!!). Iar in generala, inainte de a sustine examenul de capacitate (aproximativ un semestru) profesorii de limba romana, matematica si istorie veneau din timpul liber cel putin 2 ore pe saptamana pentru a recapitula si aprofunda materiile cu elevii care….doreau. Fara un leu in plus si fara o ”atentie”. Oare acei profesori nu meritau nimic pentru timpul lor? Cati dintre cei care comentati aici, angajati prin banci sau mai stiu cu ce multinationale, stati, din timpul vostru liber, sa ajutati pe un strain pana la urma?? Si care este remuneratia voastra in comparatie cu a profesorilor???? Care sunt posibilitatile firmei si care ale statului?? Am fost de curand la o ”întrunire” cu foarte multi reprezentanti ai unor diverse institutii de stat (administratie publica, politie, parchet, judecatorie). Absolut toti spuneau ca aduc bani de acasa. Oare este normal? Unde este anormalitatea? La ei ca fac anumite sacrificii pentru a-si desfasura munca, sau la stat pentru ca nu le asigura??? Iar despre profesorii care cer cadouri scumpe si altele…am intalnit, in facultate. Dar…peste tot sunt intalnite astfel de elemente care nu sunt reprezentative pentru un sistem. Uitati-va in jur si o sa mai gasiti chiar printre cunoscutii vostri.
    Cu bine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.