Macararaua mai înaltă decât Catedrala Mitropolitană din Timișoara, gata de lucru. Vezi...

Macararaua mai înaltă decât Catedrala Mitropolitană din Timișoara, gata de lucru. Vezi câți metri are și pentru ce va fi folosită

1
DISTRIBUIȚI

foto 1Ce pot face împreună 40 de specialiști și 200 de muncitori, după o muncă sisifică? Dacă își pun capul și forța brațelor la comun, construiesc cea mai mare macara din România. Grupul de firme Prompt – UMT  a anunțat luni dimineață că a construit, în premieră națională, cea mai mare macara pentru șantierele navale. Potrivit oficialilor companiei, aceasta e cu șase metri mai înaltă decât cea  mai înaltă clădire din Timișoara, Catedrala Mitropolitană.

Macaraua e înaltă de 96 de metri poate manevra greutăți de 120 de tone. „Ea va fi utilizată și în tandem cu sora ei geamănă, care va fi montată începând cu luna aprilie, astfel încât împreună vor putea manevra 240 de tone, fiind utilizate în fluxul de producție al navelor. Ne putem imagina că o singură macara poate ridica în acelaşi timp circa opt vagoane de marfă goale sau 100 de autoturisme pana la înălțimea unui bloc de 15 de etaje”, explică Dan Sârbu, directorul comercial de la prompt SA.

Specialiștii care au lucrat la realizarea macaralei explică faptul că aceasta are mai multe atu-uri: distanţa la care sarcina poate fi manevrată faţă de axul macaralei ajunge până la 55 de metri; mecanismul de deplasare are o lungime de 38 de metri (mai mare cu opt metri decât balena albastră, cel mai mare animal din lume) şi are la bază 64 de roţi.

foto 4

Macaraua este realizată conform ultimelor noutați mondiale și europene în materie de instalații de ridicat de acest tip.


Noutatea absolută pe care o aduce această macara este utilizarea unor oțeluri speciale corelate cu soluții inovatoare ale constructiei metalice, dar și a mecanismelor. Macaraua gigant va fi parte a fluxului de producție a navelor, ea putând fi văzută ”la lucru” pe un şantier naval din România începând cu luna martie. ”Provocarea cea mai mare legată de acest proiect constă nu doar în concepția, cât și în realizarea lui de către o companie cu capital 100% românesc, utilizând o bază de subcontractori din țară, în condiţiile în care industria grea din România a pierdut mult din forţă în ultimii 25 de ani, iar numărul industriaşilor din domeniu este limitat de cerinţele tehnologice impuse de acest proiect gigant. Cu alte cuvinte, putem vorbi de un produs original 100%, made in România”, a mai adăugat Dan Sîrbu.

Potrivit lui Mihai Olariu, directorul general Prompt SA, uriaşa instalaţie va intra în cursul acestui trimestru în perioada de testări, urmând ca în aprilie să aibă loc inaugurarea oficială a acesteia.

foto 3

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.