Cercetători din întreaga lume vor veni la Timişoara în căutarea medicamentului care...

Cercetători din întreaga lume vor veni la Timişoara în căutarea medicamentului care tratează cancerul

4
DISTRIBUIȚI

IMG_2367

Timişoara va deveni, din acest an, cel mai important centru din Europa de Est în care se va încerca să se găsească leacul pentru cancer.

Lucrările la Centrul de terapii genetice şi celulare în tratamentul cancerului din apropierea Spitalului Judeţean au fost finalizate pe ultima sută de metri, proiectul fiind finanţat din fonduri europene, iar termenul limită a fost 31 ianuarie 2014. Totuşi, vor mai trece câteva luni până când se vor face primele cercetări, şi asta pentru că echipamentele de milioane de euro montate au nevoie de autorizaţii de funcţionare, plus că nu există personal specializat care să lucreze în institut.

Iulius Jugănaru, directorul Spitalului Judeţean Timişoara, ne-a declarat că se încearcă punerea în funcţiune a echipamentelor într-un timp cât mai scurt. „Aparatura e instalată, dar nu e deloc simplu să obţinem un aviz favorabil de funcţionare, pentru că echipamentele trebuie să fie conform standardelor internaţionale”, explică Iulius Jugănaru.

În următoare perioadă vor veni în oraşul de pe Bega cercetători cu experienţă în acest domeniu din întreaga lume, care vor folosi, pentru prima dată în sud-estul Europei, terapiile celulare în tratarea cancerului.


„Vor veni cercetători din diverse zone să lucreze la institutul din Timişoara. Chiar în toamna anului trecut ne-au vizitat câţiva specialişti din Germania şi Austria cu care vom avea colaborări”, a mai precizat managerul Spitalului Judeţean Timişoara.

Proiectul Centrului de terapii genetice şi celulare în tratamentul cancerului a fost cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, iar valoarea acestuia se ridică la suma de 55 de milioane de lei. În acest centru vor fi folosite terapiile celulare, considerate „medicamentul secolului XXI”. 35 de specialiști vor realiza diferite cercetări pentru bolnavii de cancer, leucemie și alte boli hematologice.

Mai mult, se vor putea face și testări pe oameni, în cadrul unei „camere albe”, unică în România, ce va permite dezvoltarea acestor celule avansate și folosirea lor în terapii umane. Centrul construit lângă Spitalul Județean are patru etaje, plus parter, obiectivul proiectului este înlocuirea metodelor clasice de tratament anti-tumoral și îmbunătățirea speranței de viață a bolnavilor de cancer din Regiunea Vest.

4 COMENTARII

  1. „…nu există personal specializat care să lucreze în institut.

    35 de specialiști vor realiza diferite cercetări pentru bolnavii de cancer, leucemie și alte boli hematologice.”

    nu am inteles de unde o sa avem personal specializat. straini? o sa vina sa lucreze in RO pt 300 de euro pe luna?

  2. Sa raspunda directorul spitalului daca are bani sa plateasca facturile de zeci de mii de euro/ luna la utilitati pentru noua cladire. Se va taia panglica si se va pune lacatul pe cladire. Pretextul e evident ca nu sunt specialisti, adevarul este ca cineva a castigat multi bani pe santier si echipamente. Nu se dorea ca acest centru sa fie unul eficient sau performant !

  3. din pacate ironizez putin…….Gazul de sist, asta este medicamentul……….zona Parta …….care include foarte multe localitati, ce zici Bota?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.