Concert din Haydn, Haendel şi Mozart pentru melomanii timişoreni, la Filarmonica Banatul

Concert din Haydn, Haendel şi Mozart pentru melomanii timişoreni, la Filarmonica Banatul

0
DISTRIBUIȚI

filarmonica banatul timisoara

Compozitori preclasici şi clasici se anunță pentru concertul simfonic al Filarmonicii „Banatul” din 7 februarie. Melomanii sunt invitați să asculte cele două concerte pentru violoncel compuse de Joseph Haydn, Concertul pentru două violoncele şi orchestră de Georg Friedrich Haendel şi în final Simfonia nr.36 în do major KV 425 de Wolfgang Amadeus Mozart. Spectacolul începe la ora 19.00.

”Concertul în do major pentru violoncel şi orchestră nr.1 se datorează prieteniei lui Haydn cu primul violoncelist al orchestrei Prinţului Esterházy, Joseph Weigel, căruia i l-a dedicat. Notele au dispărut după conceperea concertului, în jurul anului 1765, dar un muzician pe nume Pulkert a descoperit o copie la Muzeul Naţional din Praga”, povestește concertamestrul Mircea Tătaru.


Concertul este mai ”miniatural” şi are un ansamblu de acompaniament destul de redus. El va fi interpretat de violoncelista Alexandra Guţu.

Cel de-al doilea concert pentru violoncel, scris în re major, este mai cunoscut şi mai des interpretat. ”La toate lucrările compuse în perioada 1761 şi 1790 Haydn s-a adaptat la limitele restrânse potrivit spaţiului şi publicului din casa prinţilor Eszterházy. Bravura nu-şi are locul, ci se menţine o sferă intimă, sonoritate caldă şi valorificarea prin melodie a resurselor expresive ale violoncelului”, mai spune Tătaru. La violoncel se va afla Filip Papa. Alexandra Guţu şi Filip Papa vor interpreta împreună dublul concert al lui Haendel, compus la începutul anului 1736.

Pentru finalul serii, simfonia lui Mozart are ea însăși o poveste frumoasă, consemnată de istorie. ”Tatăl lui Wolfgang, Leopold, nu s-a împăcat cu ideea căsătoriei fiului său cu Constanze Weber. Pur şi simplu nu se înţelegea cu această a doua soţie. În chip de împăcare, Mozart a făcut împreună cu Constanze o vizită la Salzburg, în iulie 1783. Nu s-a rezolvat nimic, nimeni nu a dat un pas înapoi. La întoarcere spre Viena au poposit la Linz, unde,  auzindu-se de sosirea sa, i s-a propus ca în trei săptămâni să susţină concerte. Neavând note cu el, a hotărât să compună rapid o simfonie, pe care a terminat-o în patru zile. Pentru că s-a născut acolo, simfonia a primit denumirea de „Linz”. Întors la Viena, Mozart a prezentat-o  la Burgtheater la 1 aprilie 1784.  Manuscrisul acestei simfonii s-a pierdut şi nici până azi nu a fost găsit”, a mai arătat concertmaestrul Filarmonicii ”Banatul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.