Coplata, mărunțiș pentru nevoile spitalelor. Ce au făcut directorii celor două mari...

Coplata, mărunțiș pentru nevoile spitalelor. Ce au făcut directorii celor două mari centre medicale din Timişoara cu banii strânşi

0
DISTRIBUIȚI

coplata

10 lei plăteşte fiecare pacient la externare, cu câteva excepţii, la cele două mari spitale de stat din Timişoara. Banii strânşi din această taxă sunt extrem de puţini, astfel că de abia se pot face mici cumpărături. Chiar şi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a recunoscut în urmă cu câteva zile că introducerea coplăţii nu a fost o măsură prea eficientă.

Iulius Jugănaru, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Timişoara, îi dă dreptate ministrului şi recunoaşte că nu se văd modificări semnificative prin introducerea acestei taxe la externare. „Coplata nu prea şi-a atins obiectivul, de abia reuşim cu banii strânşi să cumpărăm cantităţi mici de birotică, papetărie.


Pentru asta ne-am gândit să alocăm sumele adunate din coplată”, a precizat Iulius Jugănaru.

Dacă la Spitalul Judeţean s-a cumpărat hârtie din coplată, la Spitalul Municipal din Timişoara banii merg pentru achiziţionarea de soluţii pentru curăţenie, mături şi mop. Totuşi, Octavian Mazilu, managerul Spitalului Municipal, spune că s-a strâns o sumă semnificativă, şi asta pentru că se face un număr mare de internări anual. „Banii merg tot spre beneficiul pacientului, cred că am adunat anul trecut în jur de 200.000 de lei. E incorect să critic o măsură impusă de Ministerul Sănătăţii. Mă bucură că intră în contul spitalului orice ban în plus. Nu mi s-a semnalat nicio plângere majoră din partea pacienţilor în ceea ce priveşte coplata, nu cred că este un efort financiar prea mare”, a conchis Octavian Mazilu.

Coplata a intrat în vigoare la data de 1 aprilie 2013. Valoarea acesteia a fost stabilită de fiecare spital în parte, dar nu mai puţin de cinci lei şi nici mai mult de zece lei. Ministerul Sănătăţii se gândeşte să elimine această măsură, însă nu înainte de a face o analiză privind suma totală strânsă din coplată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.