CRIZA DIN UCRAINA Ianukovici anunţă alegeri prezidenţiale anticipate. Puterea preşedintelui va fi...

CRIZA DIN UCRAINA Ianukovici anunţă alegeri prezidenţiale anticipate. Puterea preşedintelui va fi redusă. Prevederile ACORDULUI dintre putere şi opoziţie

0
DISTRIBUIȚI

viktor ianukovici

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a anunţat vineri un scrutin prezidenţial anticipat şi revenirea la Constituţia din 2004, care reduce puterea preşedintelui în favoarea Guvernului şi Parlamentului, transmite AFP. Violenţele care au avut loc între poliţie şi protestatarii antiguvernamentali s-au soldat cu 80 de morţi şi 577 de răniţi în două zile, potrivit bilanţului oficial.

Ianukovici acceptă totodată o reformă constituţională şi formarea unui guvern de uniune naţională, potrivit unui comunicat emis de preşedinţie.

„Anunţ lansarea unei proceduri în vederea unor alegeri prezidenţiale anticipate”, a declarat preşedintele ucrainean, citat într-un comunicat, fără să precizeze o dată în acest sens.

„Lansez, de asemenea, procesul de revenire la Constituţia din 2004” care reduce puterea preşedintelui în favoarea Guvernului şi Parlamentului, dar şi formarea unui „guvern de unitate naţională”.

Prevederile acordului dintre puterea şi opoziţia ucraineană:

1.


În 48 de ore va fi adoptată şi publicată o lege care reinstaurează Constituţia din 2004. Semnatarii îşi declară intenţia de a forma o coaliţie şi un Guvern de uniune naţională în decurs de zece zile.

2. O reformă constituţională care echilibrează zonele de responsabilitate ale preşedintelui ucrainean, Guvernului şi Parlamentului va începe imediat şi va fi încheiată în septembrie 2014.

3. Alegerile prezidenţiale vor fi organizate imediat după ce va fi adoptată noua Constituţie, dar nu mai târziu de decembrie 2014. Va fi adoptată o nouă legislaţie şi o nouă componenţă a Comisiei Electorale Centrale, în conformitate cu principiul proporţionalităţii, potrivit normelor OSCE şi Comisiei de la Veneţia.

4. Va fi demarată o investigaţie în cazul recentelor acte de violenţă ce va fi supravegheată de autorităţi, opoziţie şi Consiliul European.

5. Autorităţile nu vor declara stare de urgenţă. Autorităţile şi opoziţia se vor abţine de la folosirea forţei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.