Prichindeii care au învățat, timp de trei ani, într-o clasă a Liceului Pedagogic “Carmen Sylva” din Timișoara nu au avut cum să-și mintă părinții atunci când au obținut o notă mică, au chiulit sau când nu au fost cuminți la școală. În premieră în județul nostru, într-o sală în care învață copii de gimnaziu a fost implementat un sistem special prin care părinții pot sta cu ochii pe odraslele lor chiar și atunci când sunt la ore.
Nicoleta Gherghina, învățătoarea prichindeilor, s-a gândit în anul 2010 să găsească o modalitate prin care elevii bolnavi, care erau nevoiți să lipsească de la școală, să nu rămână în urmă cu lecțiile.
Astfel, au fost achiziționate două camere video, care au fost conectate la Internet, doar că a existat o problemă. Microfoanele sunt interzise în sălile de clasă, așa că a fost schimbat scopul noului sistem implementat. „Ne-am gândit că este o metodă prin care părinții să-și monitorizeze copiii la ore. Fiecare părinte avea contact individual cu copilul, vedea exact ce face, cât ridică mâna, când nu e atent și putea în acest mod să-i facă observații”, explică dascălul.
De câteva luni, sistemul nu mai este funcțional, pentru că distribuitorul de internet al școlii nu a reconectat camerele de supraveghere, dar Nicoleta Gherghina spune că părinții sunt încântați și fac presiuni asupra conducerii astfel încât să poată fi, din nou, cu ochii pe micuți.
„Copiii știau că sunt văzuți, la început era mai stresant pentru că avem ideea asta în cap că suntem în permanență supravegheați. Apoi ne-am obișnuit cu acele camere, de parcă ar fi făcut parte din colectivul de elevi, și ne desfășuram activitatea normal”, povestește învățătoare care predă la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”.