EXCLUSIV Doi membri Phoenix se întorc acasă definitiv. Vezi cum și despre...

EXCLUSIV Doi membri Phoenix se întorc acasă definitiv. Vezi cum și despre cine este vorba

2
DISTRIBUIȚI

1798825_810349745658462_312502946_n

În 1977, aproape întreaga formație Phoenix fugea în Germania, iar mulți dintre cei plecați au rămas în străinătate și după căderea comunismului. Acum, Nicu Covaci și Valeriu Sepi vor întări rândurile Uniunii Artiștilor Plastici Filiala Timiș. În timp ce al doilea și-a depus deja dosarul, Nicu a solicitat informații cu privire la procedura de admitere și pregătește lucrările pentru toamnă.

Absolvent de Arte Plastice la Timișoara, Nicu Covaci s-a consacrat ca artist plastic în străinătate. Vorba lui, ”trebuia să îmi găsesc o posibilitate să exist”. La Osnabruck, în Germania, atât în oraș cât și în împrejurimi, sunt expuse, în interior și în aer liber, diverse lucrări care îi poartă semnătura. Pe peretele Sălii Sporturilor din Osnabruck există poate cea mai mare pictură pe pânză din lume, 45×6 metri – realizată la cererea autorităților locale. Rockerul timişorean a lucrat la ”Gladiator 2000” două luni şi s-a folosit de o macara. „Cu o mână pictam, iar cu cealaltă direcţionam braţul macarlei”, a povestit Covaci.

A și predat. Acum e în Spania, și pictează. E o îndeletnicire de care mulți dintre fanii lui nu sunt neaparat conștienți. Anul acesta s-a gândit serios că locul lui este și în Uniunea Artiștilor Plastici din România, și, cum era normal, va întregi rândurile filialei timișorene.

”Pictura, ca și muzica, îți dau energie”

De ce abia cum? „M-am ocupat de muzică. Mi-a plăcut prea mult contactul direct cu oamenii prin muzică. Altfel te încarci într-un concert în care rezonează cu muzica ta 10.000 de oameni. E vorba de o stare pe care am apreciat-o și pe care mi-am dorit-o toată viața.  Și când pictezi e vorba tot de încărcătură, dar atunci ești singur în atelierul tău”, ne-a spus Covaci.

20140202_162020

Chiar dacă în România nu a fost prea cunoscut pentru asta, toată viața lui, când nu a înregistrat în studio și când nu a avut concerte, a pictat.

Cele mai recente opere sunt o serie de 10 picturi cu jucători de polo pe cai. ”Am reînceput să pictez, iar sportul acesta mă inspiră.


Are dinamism și forță. Eu am fost și în școală foarte bun la anatomie. În plus, mă obsedează Tamara de Lempicka, singura pictoriță pe care o accept, care e atât de monumentală și geometrică, impunătoare și subtilă deopotrivă”, ne-a mai spus Covaci.

Dosarul pentru admiterea în UAP, pregătit pentru toamnă

Nicu Covaci s-a născut la Timișoara, în 1947. În 1962 a format, cu alți muzicieni, legendara formație, denumită inițial ”Sfinții”. În anul 1965 a devenit student la Arte Plastice, visul mamei sale fiind ca el să devină profesor de pictură. În 1978  îi scoate din țară pe membrii trupei Phoenix (cu excepția lui Baniciu) în boxele audio care, oficial, erau trimise în Germania firmei producătoare, pentru moficări.

Pentru anul acesta în toamnă își pregătește dosarul cu care va accesa un loc în cadrul UAP Filiala Timiș. ”Este o procedură care se repetă anual: toamna artiștii își depun dosarele, cu portofoliu de lucrări, o comisie locală face o primă selecție, iar numele selectate ajung la București, la UAP România, unde se dă acceptul final. Pe domnul Covaci îl așteptăm. Colegul dânsului din Phoenix, Valeriu Sepi, va deveni membru UAP Timișoara încă de anul acesta, probabil în primăvară”, a declarat Ioan Szekernyes, președintele UAP Timișoara.

Sepi, aproape frate cu Nicu

Valeriu Sepi, fostul component al formației Phoenix, percuționist pentru o vreme și grafician pentru unele din discurile formației, este și el absolvent al Facultății de Arte.

Nicu Covaci i-a fost ca un frate şi pentru că, o vreme, tatăl lui Sepi şi mama liderului Phoenix au fost împreună. Valeriu a intrat în trupă în 1971, din prietenie pentru Nicu. A lui a fost ideea confecţionării imenselor capre din lemn din opera-rock ”Cei ce ne-au dat nume”, pe care le-a recreat în Studiourile Buftea, la aniversarea a 40 de ani ai legendarei formaţii timişorene.

valeriu sepi

În 1985 a plecat din țară și a trăit în mai multe locuri din lume (Germania, Brazilia, Cambodgia şi altele, acum fiind stabilit, de mai mulţi ani, în Singapore).

Valeriu Sepi s-a născut în Reşiţa, în 1945. Nu împlinise încă şapte ani când şi-a uimit bunica cu prima sa lucrare, pe o hârtie de împachetat cât masa din sufragerie, desenând aventurile personajelor care-i erau tare dragi: Păcală şi Tândală. În adolescenţă, povestește, a avut noroc de un profesor care studiase artele la Paris. În vara lui 1969, în sandale, cu barbă, a venit la Timişoara să dea admitere la Arte Plastice, devenind student la clasa cunoscutului pictor Leon Vreme.

sepi

Valeriu Sepi este şi cetăţean de onoare al Timişoarei. 
El și-a depus dosarul la UAP în toamna lui 2013 și acum așteaptă răspunsul celor de la UAP România. Potrovit lui Ioan Szekernyes, șeful UAP Timișoara, avizul va fi primit ”în această primăvară”.

2 COMENTARII

  1. mult succes in continuare multe multe creatii in continuare atat plastice cat si audio cu stima sirespect un fan din baia mare maramures

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.