Fericirea se poate învăța. Cum încearcă un grup de români să facă...

Fericirea se poate învăța. Cum încearcă un grup de români să facă țara mai bună

0
DISTRIBUIȚI

initiativa pentru fericire facebook

Pentru a-i ajuta pe români să devină mai fericiți, asociația „Inițiativa pentru Fericire” desfășoară, începând de astăzi, „Programul Național de Educație pentru Fericire” și în Timișoara.

Este primul program de acest fel din țară și din sud-estul Europei și se adresează liceenilor, studenților și adulților. Premiera a avut loc astăzi la The Scottish Pub, unde a fost difuzat filmul documentar „I am”.

„Toată ideea a pornit acum un an și jumătate, când Oganizația Națiunilor Unite (ONU) a clasat România pe ultimele locuri în urma unui raport despre cea mai fericită țară. Astfel, un grup de tineri s-au gândit să facă ceva și au dezvoltat Programul Național de Educație pentru Fericire. Acest program are la bază difuzarea de documentare cu tematici introspective, de cunoaștere de sine, de fericire. Toate sunt cu licență de la Stanford University, traduse și difuzate în șapte orașe din țară, printre care și Timișoara”, a explicat Andreia Ispas, reprezentant local Asociația Inițiativa pentru Fericire Banat.

„I Am” este un documentar realizat de Tom Shadyac.


Regizor și protagonist al filmului, Tom a suferit un accident de ciclism în urma căruia a realizat că, deși deținea milioane de dolari, o vilă cu parc și fântâni în Pasadena, un avion privat și se număra printre cei mai reputați regizori de la Hollywood, nu era fericit. Astfel, pleacă în lume în încercarea de a găsi răspuns la două întrebări: „Ce e în neregulă cu lumea?” și „Cum ne putem schimba în mai bine?”.

La premiera de la Timișoara au participat aproximativ 50 de persoane care au rămas impresionate de acest proiect. „Mă bucur să văd că s-a pus accentul pe sănătate, pe naturalețe, și că în sfârșit știința prinde din urmă spiritualitatea. Mi-a plăcut acest documentar pentru că se bazează pe centrul ființei, adică inima. Creierul nici nu mai intră în discuție”, spune Mirela, o spectatoare.

Programul Național de Educație pentru Fericire va prezenta filme o dată pe lună, timp de șase luni. Evenimentele pentru adulți sunt diferite de cele pentru liceeni și studenți. Materialele de dezbatere sunt folosite de câțiva ani în centre universitare importante din SUA, precum Stanford, University of Columbia și University of Pennsylvania. Toate difuzările și dezbaterile vor fi realizate în prezența unor traineri pregătiți în domeniu care, timp de jumătate de oră, vor purta discuții despre factorii care influențează fericirea așa cum au fost prezentați în film.

„Acestea nu sunt filme de mall, de cinema, sunt filme din care fiecare învață câte ceva. Astfel, liceenii, studenții și adulții sunt invitați să participe la acest program pentru a înțelege mai bine care sunt factorii ce declanșează fericirea și aplicarea lor în viața de zi cu zi”, mai spune Andreia Ispas.

Foto: facebook.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.