Kumm: „Este atât de multă muzică proastă scrisă în limba română încât...

Kumm: „Este atât de multă muzică proastă scrisă în limba română încât multe cuvinte şi expresii sunt compromise“ VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

KUMM Lansare album _A Mysterious Place Called Somewhere01_resize

Concertul de lansare a celui de-al şaselea material discografic al celor de la Kumm, “A Mysterious Place Called Somewhere”, desfăşurat aseară în clubul Daos a avut parte de un public numeros, care a savurat pe deplin repriza de reverie muzicală propusă de trupa care îl are ca solist vocal pe Eugen Nuţescu „Oigăn“.

În deschiderea evenimentului a cântat trupa timişoreană Grave For Sale, care se pregăteşte actualmente pentru înregistrarea albumului de debut şi care a reuşit să ofere un recital cu cap şi coadă, derulat sub influenţele surf-rock ale băieţilor.

„Nu sunt liderul formaţiei. Eu şi Kovacs Andras avem statutul de membri fondatori ai Kumm, dar nu se pune problema de lideri. Albumul s-a lansat acum o săptămâna la Bucureşti, iar Timișoara e al doilea oraş în care îl lansăm. Discul a fost înregistrat anul trecut. În ceea ce priveşte faptul că avem o singură piesă cu versuri în limba română pe disc… aşa s-a nimerit. Adevărul e că suntem leneşi la scris în limba română. Îmi vine natural mai uşor să scriu în engleză, deşi sunt admirator al versurilor decente spre frumoase în limba română“, ne-a declarat Oigăn, muzicianul care se descrie drept un „şvab din Recaş“, din partea formaţiei.

Noul album Kumm conţine 12 piese şi un bonus track, şi are parte şi de câţiva invitaţi, printre care se numără Ana-Cristina Leonte (voce, vioară), Călina Maria Curticăpean (voce) şi Dragoş Andriana (hurdy-gurdy). „Sincer nouă nu ne plac etichetările. Nu ne-am gândit înainte de compunerea pieselor la o arie stilistică în care se vor încadra acestea. Piesele de pe disc au o anumită legătură una cu alta, au fost scrise de aceiaşi oameni, în aceeaşi perioadă. În Kumm, lucrurile se întâmplă organic, firesc. Am avut de ales 13 piese din cel puţin 100 de compoziţii. Le-am ales pe cele mai reuşite. Cu privire la titlul albumului… Una din căutările noastre mai îndelungate în muzică a fost exprimarea unor ambiguităţi care există în vieţile noastre, ale tuturor. Este un pic vorba şi de o evadare sau o călătorie. Muzica ar trebui să te ducă în altă parte decât eşti tu fizic în momentul respectiv“, a mai adăugat Oigăn.

Recitalul celor de la Kumm a avut parte de o primire cât se poate de călduroasă din partea celor prezenţi, iar după concert, lumea a mai sălăşluit la un party susţinut de DJ Kuky. „Noi când compunem piesele n-au versuri. De multe ori când vorbim de mesajul muzicii, vorbim de fapt de text. Muzica are şi mesajul ei separat. Nu e vorba doar de cuvintele care se rostesc în piesă. Este atât de multă muzică proastă scrisă în română încât sunt multe cuvinte şi expresii compromise. Ne e cam frică de ele. Nu-i foarte uşor să fii foarte original şi să scapi de chestiile astea. Nu poţi să iei o piesă pur şi simplu şi să o traduci. O piesă cere o anumită limbă. De exemplu, O mie de chipuri care a fost cea mai reprezentativă piesă a noastră multă vreme, a avut trei variante: în engleză, în română şi în italiană.


Ei bine, doar varianta în română sună bine. Piesa aia cere limba română. Din noul album, am încercat să facem texte în limba română şi pentru piesele One in a million şi Sugar Hill. Dar nu am reuşit“, au mai precizat membrii trupei Kumm.

Foto: Adrian Pâclişan

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.