Liderii PNL se reunesc duminică seară pentru a discuta mandatul în vederea...

Liderii PNL se reunesc duminică seară pentru a discuta mandatul în vederea unei noi discuţii în USL

0
DISTRIBUIȚI

crin antonescu miting antibasescu

Liderii PNL se reunesc, duminică seară, într-o şedinţă informală, pentru a discuta pe tema mandatului de negociere într-o nouă reuniune a USL, care ar putea avea loc luni, dar şi legat de strategia parlamentară a liberalilor pentru săptămâna care începe, au declarat, pentru Mediafax, surse din PNL.

Liderii de filiale ai PNL, vicepreşedinţii partidului şi liderii grupurilor parlamentare au fost convocaţi duminică seară, de la ora 18.00, pentru o reuniune neoficială cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, şi secretarul general al PNL, Eduard Hellvig, au precizat sursele citate.

Şedinţa are în vedere o analiză a mandatului de negociere pentru o nouă reuniune a USL, luni dimineaţă, în care să se discute propunerile liberalilor pentru cele patru portofolii din Guvern.

De asemenea, liderii PNL ar urma să stabilească strategia parlamentară în cazul în care premierul Victor Ponta îşi menţine solicitarea pentru înfiinţarea unui post de vicepremier alocat Partidului Conservator, iar blocajul din USL va continua.

Liderul PNL Crin Antonescu a spus vineri că interpretează „optimist” declaraţia premierului potrivit căreia a ales ca guvernarea să continue în formula USL şi înţelege din spusele lui Victor Ponta că renunţă la condiţia vicepremierului PC, nemaifiind atunci niciun motiv să nu se meargă mai departe de luni.

Antonescu a fost întrebat, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, cum interpretează răspunsul lui Victor Ponta la solicitarea sa.

„Nu pot să-l interpretez decât optimist, în sensul că a revenit la spiritul iniţial al înţelegerii noastre, spirit care înseamnă în esenţă că USL înseamnă un acord de fond între PSD şi PNL. Şi, dacă acesta este sensul declaraţiei premierului, nu pot decât să o salut”, a spus Antonescu.

El a menţionat totodată că nu a avut nicio discuţie zilele acestea nici cu Victor Ponta, nici cu alţi „fruntaşi” PSD şi că, din câte ştie, nici alţi colegi ai săi nu au fost contactaţi de social-democraţi.

„Eu consider că nu există nicun motiv temeinic, serios pentru ca alianţa să nu continue şi, în al doilea rând, că în ceea ce mă priveşte şi în ceea ce priveşte PNL suntem cât se poate de dispuşi la acest lucru”, a mai spus Antonescu, solicitat să precizeze cum evaluează actuala situaţie din USL.

Crin Antonescu a arătat totodată, chestionat în legătură cu vicepremierul PC, că din punctul său de vedere această chestiune este „foarte clară”.

„Nu a existat şi nu va exista.


Păstrăm toate raporturile de reprezentare în acest Guvern aşa cum au funcţionat ele de la început şi până acum şi mergem mai departe. Înţeleg din declaraţia domnului Ponta că renunţă la o asemenea condiţie, aşa o citesc eu, optimist, şi atunci evident că nu avem niciun fel de motiv să nu mergem mai departe de luni, cu o nouă formulă guvernamentală, în sensul a câţiva oameni noi, dar pe aceleaşi temeiuri pe care am construit şi pe care au funcţionat alianţa şi guvernul”, a mai spus Antonescu.

Liderul PNL a mai spus că o întâlnire cu PSD ar putea avea loc, din punctul său de vedere, oricând ar fi solicitată.

„Cred că luni dimineaţă cel mai târziu ar trebui ca ea să aibă loc, ca să putem luni deja să solicităm convocarea Camerelor în şedinţă comună. Pe de altă parte, nici n-ar mai fi nevoie de vreo discuţie, până la urmă n-ar fi nevoie decât ca lucrurile pe care ne-am înţeles, care sunt în comun agreate, cu excepţia acestei invenţii cu vicepremier Daniel Constantin, să vină în Parlament şi atunci e foarte simplu, nici nu mai e nevoie de o discuţie. Dar probabil că o astfel de discuţie se va face”, a menţionat Antonescu.

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta a răspuns solicitării liderului PNL, Crin Antonescu, de a alege între PNL şi USD, spunând că răspunde acestei cereri alegând ca guvernarea să continue până în 2016, inclusiv, în formula USL şi refuzând să răspundă altor întrebări pe această temă.

„Am ales ! Am ales ca, în 2014-2016, să păstrăm formula de succes USL. Cred că cea mai bună formulă de guvernare este USL”, a spus Ponta, fără să răspundă la alte întrebări pe această temă în pofida insistenţelor presei.

El nu a dorit nici să precizeze dacă postul de preşedinte al Senatului aparţine, de fapt, PNL sau PC, conform protocolului de funcţionare a USL.

De asemenea, premierul Victor Ponta a declarat, în cursul serii de vineri, că doar Uniunea Social Liberală poate oferi stabilitate politică şi guvernamentală în anii 2014, 2015, 2016, stabilitate necesară pentru ca rezultatele economice bune din 2013 să fie obţinute şi în viitor.

„Îmi doresc un singur lucru: ca rezultatele extraordinare din punct de vedere economic pe care le-am avut în 2013, confirmate azi, să continue şi în 2014, 2015, 2016. Pentru asta avem nevoie de stabilitate politică şi guvernamentală şi această stabilitate poate fi oferită doar de USL”, a precizat Ponta.

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, joi, că PNL nu acceptă să fie pus pe picior de egalitate cu PC, el afirmând: „PSD trebuie să aleagă între noi şi ei”.”Din punctul nostru de vedere, e limpede: nu vrem nimic de la alţii.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, la B1TV, că premierul Victor Ponta are de răspuns „cetăţenilor din România” până luni dacă mai vrea să facă guvern cu PNL, cu Klaus Iohannis vicepremier, sau construieşte altă alianţă, cu Gabriel Oprea, Daniel Constantin şi Dan Voiculescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.