Luna martie va fi marcată de premiere şi spectacole celebre, la Timişoara....

Luna martie va fi marcată de premiere şi spectacole celebre, la Timişoara. Vezi unde îţi poţi petrece timpul liber

0
DISTRIBUIȚI

balet giselleÎn prima zi a lunii martie, teatrul naţional a programat ultima sa premieră, „Salată cu leuştean”, al cărei autor, Sir Peter Shaffer, este unul dintre cei mai reputaţi dramaturgi şi scenarişti britanici ai secolului XX, piesele sale făcându-se remarcate printr-un stil inconfundabil, indiferent că e vorba de comedii satirice sau de drame cu tentă filosofică. În sala studio „Uţu Strugari” sunt programate spectacolele  „Un Romeo şi o Julietă – un scandal urban”, după un concept de Laura Avarvari, „M-am hotărât să devin prost”,  povestea plină de haz a unui tânăr geniu care se simte exclus din lumea contemporană de însăşi inteligenţa lui şi încearcă diferite metode să devină mai prost pentru a intra în rândul lumii, „De-a baba oarba” – spectacolul de licenţă al studenţilor facultăţii de muzică, specializarea artele spectacolului, „Cloaca”, un spectacol foarte bine primit de public în multe ţări europene, „Bash”, o sondare a răului în manifestarea sa cotidiană prin transpunerea, într-o variantă modernă, a temelor tragediilor greceşti, „Crize sau încă o poveste de dragoste” de Mihai Ignat, „Nu, eu nu regret nimic”, dedicat celebrei Edith Piaf, „Oxigen”, care evocă perspectiva unei vieţi lipsite de aer, de sens, într-un oraş pierdut din inima îngheţată a Siberiei şi „Actriţa”. Spectacolul „Viaţa e vis”  de Pedro Calderón de la Barca, istoria crudului destin al regelui Basilio care a transformat un vis într-un coşmar real, o temă de meditaţie asupra raportului dintre destin şi liberul arbitru, va avea loc în Sala 2. Tot aici e programat spectacolul „Deşteptarea primăverii”, piesa care l-a impus pe Frank Wedwkind printr-o temă extrem de actuală, „Romeo şi Julieta”, „A fost odată la Timişoara”, după un text scris de timişoreanul Peter Kerek, absolvent al universităţii de artă teatrală şi cinematografică „I.L. Caragiale” şi al academiei de teatru din München şi „Boala familiei M”. În 8 martie, sala mare a teatrului găzduieşte spectacolul „Iată femeia pe care o iubesc”, de Camil Petrescu, iar în 12 martie, „Pinocchio”. În 20 martie va fi jucat spectacolul „Insula”, de Mihail Sebastian, iar în 26 martie, „Sarea în bucate” de Petre Ispirescu. În holul cu coloane va avea loc, în 15 martie, spectacolul „Te uită cum ninge de decembrie”, după versuri şi proză de George Bacovia şi Agatha Grigorescu Bacovia.

Opera timişoreană îşi aşteaptă spectatorii cu spectacolul de operă „Don Giovanni”, în data de 3 martie, tot în prima săptămână a lunii fiind programate spectacolul de balet „Giselle” de Ch.


Adam şi musicalul „My Fair Lady”. În această lună mai sunt programate spectacolele de operă „Madame Butterfly”, „Tosca”, „Nabucco” şi „Bal mascat”, musicalul „Scripcarul pe acoperiş”, spectacolul de operă pentru copii „Steaua de sticlă” şi opereta „Voievodul ţiganilor”.

Tot în prima săptămână a lunii martie, teatrul maghiar „Csiky Gergely” a programat, în sala mare a teatrului, spectacolul „Cer şi pământ”, inspirat din „Paradisul pierdut” al lui John Milton. Un spectacol invitat se va juca în 11 martie la liceul Bartók Béla iar în sala Studio vor avea loc reprezentaţii cu spectacolele „Misterele iubirii, misterele vieţii”, susţinut de asociaţia AMIFRAN din Arad, „Sus în adâncuri”, „Regina frumuseţii din Leenane”, „Afacere murdară”, „Prah”, „Gardenia”. Spectacolele „Vremuri de pace” şi „Operă ţărănească” vor fi jucate în sala mare a teatrului iar recenta punere în scenă „Zâna cu şapte capete” va putea fi vizionată, în 20-22 martie, la Tormac, Lugoj, Dumbrăviţa, Mailat şi Moşniţa Nouă iar în 29 martie la liceul Bartók Béla. Spectacolul „Vremuri de pace” va fi jucat în 27 martie la Debreţin, în cadrul festivalului DESZKA.

În luna martie, repertoriul teatrului german cuprinde, începând cu data de 10 martie,  spectacolele „Fetiţa cu chibrituri” după  povestea lui H. Ch. Andersen, „Fetiţa din bolul peştelui auriu” de Morris Panych şi mai multe reprezentaţii cu celebrul musical „Cabaret”, a cărui premieră a avut loc la sfârşitul lunii februarie. În 23 martie este programat spectacolul „Slobodija Odysseia, mon amour”, susţinut de Bahamut Productions din Viena şi realizat în colaborare cu Forumul Cultural Austriac Bucureşti. Având ca punct de plecare „Odiseea” lui Homer”, piesa a fost concepută pentru capitala culturală europeană Marseille-Provence 2013, fiind selecţionată  şi pentru repertoriul capitalei culturale europene Košice 2013, reluând, într-o interpretre contemporană, vechile teme ale legendei greceşti. Tot în această lună va mai putea fi vizionat spectacolul „Urâtul”, de Marius von Mayenburg, „Hänsel şi Gretel”, după fraţii Grimm şi „Ţinuturile joase” de Herta Müller. Spectacolele sunt supratitrate în limba română.

Teatrul de păpuşi a programat în primele două duminici ale lunii martie spectacolele „Aladin” şi „Punguţa cu doi bani” iar în 16 martie două spectacole, „Degeţica” şi „Hocus Pocus Polterfurnicus”. În 23 martie şi 30 martie vor putea fi vizionate spectacolele „Ariciul” şi „Zâna lacului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.