EXCLUSIV Notar public, pus sub acuzare de DNA în dosarul retrocedării satului...

EXCLUSIV Notar public, pus sub acuzare de DNA în dosarul retrocedării satului Nadăș UPDATE Ce a declarat la ieşirea de la audieri

4
DISTRIBUIȚI

notar aurel vlai arad 1

Ancheta DNA Timișoara în dosarul retrocedării satului arădean Nadăș și a miilor de hectare de pădure continuă după ce, ieri, polițiștii și procurorii au făcut percheziții în mai multe locații. Procurorii au început urmărirea penală împotriva notarului public Adrian Vlai din Arad, cel care a eliberat certificatul de moștenitor în baza căruia familia Colțeu a revendicat miile de hectare de pământ, dar și mai multe imobile din Arad. Vlai este suspect de săvârșirea  a două infracțiuni de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

„Analizând testamentele lăsate de soţii GROSZ, se poate constata că Wisz Sara care apare în Certificatul de calitate de moştenitor autentificat la Notarul Public Adrian Vlai din Arad sub nr. 5/31.01.2003 ca fiind soră a defunctei Grosz Helena nu este nominalizată în testament. În atare situaţie este cert că certificatul de calitate nr. 5 /31.01.2003, NU reflectă realitatea, urmârindu-se prin această manieră ca falşii moştenitori ce sunt identificaţi cu reclamanţii Colţeu să intre ilicit în posesia unei averi fabuloase de peste 8000 ha pădure (…). Mai mult, la 19 Mai 1955 Helen Weisz, fiind într-un sanatoriu din Ierusalim în Israel, întocmeşte un alt testament, unde sunt în parte schimbate numele moştenitorilor, dar nici în acest testament nu se regăsec numele celor care apar în testamentul de calitate de moştenitor nr. 5/31.01.2003, întocmit de notarul Adrian Vlai, care are menirea legală ca reprezentant al autorităţii publice să verifice şi să solicite în formă autentică actele în baza cărora urmează a emite un astfel de certificat. Presupusa soră a defunctei Grosz Helena, Weisz Sara de asemenea nu se regăseşte în acest testament. Total neverosimil şi contrar dispoziţiilor Leg. 119/1996 privind actele de stare civilă. În certificatul de calitate de moştenitor nr. 5/31.03.2003 se precizează de dl notar că Grosz Helena născută Weisz, ar fi una şi aceeaşi persoană cu Wisz Johana, Weisz Sara, este aceeaşi persoană cu Weib Szaly iar Popper Gyulane Litmann Anna, născută Littmann este aceeaşi persoană cu Littmann Anna Josefine fost căsătorită Szereni. Este mai mult decât aberant să putem conchide că o diferenţă atât de substanţială dintre nume ar putea identifica o persoană ca fiind una şi aceeaşi, aşa cum se susţine de către notar, urmare probabil a unor declaraţii care nu pot fi decât false şi care nu au fost verificate de notar care conform Leg.


36/1995 are această obligaţie
, identitatea unor persoane neputând fi probată decât cu actele de stare civilă. În toate testamentele întocmite de soţii Grosz, numele şi prenumele acestora sunt trecute în mod clar, neexistând nici o literă care să demonstreze că Helena, s-ar fi numit şi Johana aşa cum s-a menţionat în acest certificat de calitate care a constituit actul de bază în temeiul căruia s-a solicitat retrocedarea terenurilor şi fără scrupule a unui sat întreg (…). Conform dispoziţiilor Leg. 119/1996 starea civilă a unei persoane, este indivizibilă şi imprescriptibilă, având caracter personal. Dacă se aprecia că întradevăr Helena Weisz. este una şi aceeaşi cu Johana, trebuia să se formuleze o acţiune de stare civilă, astfel ca prin hotărâre judecătorească să se ateste acest fapt pentru a nu se ajunge ca pe calea liberului arbitru să fie schimbată identitatea unei persoane. În Certificatul de calitate nr. 5/31.01.2003, se consemnează faptul că Grosz Helena a decedat în Israel, la data de 21.07.1955 ori în astfel de situaţie având în vedere data emiterii certificatului 2003, trebuie avute în vedere dispoziţiile Leg. 105/1992, privind dreptul internaţional privat. Ori legătura de rudenie cu defuncta este o problemă ce ţine de regulile stării civile, ori stabilirea calităţii de soră a lui Weisz Sara este o condiţie prealabilă a stabilirii vocaţiei sale succesorale. Dovada stării civile şi puterea doveditoare sunt reglementate de legea locului unde s-a întocmit ultimul testament 19.05.1955 Tel-Aviv, neaplicându-se astfel legea română conform art. 161 alin. 4 din Leg. 105/1992″, se arată într-un document depus în instanţă de avocatul care i-a reprezentat pe oamenii din Nadăş.

Tot în baza actelor emise de notarul Vlai, soţii Colţeu au obţinut retrocedarea a şase apartamente dintr-o clădire istorică din centrul municipiului Arad, prejudiciul fiind în acest caz de 2,9 milioane de lei. În imobilul respectiv a funcţionat anterior retrocedării Camera de Comerţ şi Industrie Arad. Notarul Adrian Vlai va fi audiat, astăzi, la DNA Timişoara.

UPDATE La ieşirea din sediul DNA, notarul public Adrian Vlai a confirmat pentru PRESSALERT.ro  că a fost pus sub acuzare. „Consider că aceste lucruri sunt fireşti în sensul că organele de control trebuie să-şi facă datoria, să pună la punct şi să rezolve toate problemele din acest caz. Din punctul meu de vedere, eu mi-am făcut doar meseria. Am eliberat un certificat de calitate de moştenitor legal. Actele mele au fost verificate, inclusiv de reprezentanţii uniunii, care au văzut că mi-am îndeplinit meseria aşa cum trebuie. Mă consider nevinovat”, a susţinut notarul care va fi cercetat în stare de libertate. Când a fost întrebat despre acuzaţiile legate de nerespectarea procedurilor în eliberarea certificatului de moştenitor, Vlai a refuzat să facă alte comentarii.

 

4 COMENTARII

  1. AR TREBUI SA FIE CERCETATI SI NOTARI DIN TIMISOARA SAFIE VERIFICATI SI TIGANI CARE AU CUMPARAT CU ZECILE VILELE DAR EI NU LUCREAZA NICI UNDE SA-VEDENM CE INPOZIT PE CISTIG AU PLATIT SI UNDE

  2. Luate-ar dracu de umflat si pe tine si pe retardatul ala de fratetu,a venit si vremea sa platiti..cat credeai ca va ma mai scoate alcoolicul ala de tatic al vostru.Zdrentelor

  3. Cum naiba sa nu facii trafic de influienta cind ,linga tine este un bar unde se aduna toate panaramele din justitie??Jocul lui este complex sa intins pina la vestitii avocatii ai Aradului care apara infractorii si interlopii zonei de vest. Sa enumeram totii avocatii din ultima vreme care au facut subiect de discutie?????????????????? Incepem de la ???

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.