Caz INCREDIBIL al unui timișorean care a fumat timp de 70 de...

Caz INCREDIBIL al unui timișorean care a fumat timp de 70 de ani. De ce au rezistat plămânii lui atât de mult

14
DISTRIBUIȚI

foto

Un bărbat din Timișoara a reușit să atingă un record incredibil. Medicii au rămas șocați în momentul în care au aflat că acesta a fumat cel puțin un pachet de țigări în fiecare zi, nu mai puțin de 70 de ani. A pus prima țigară în gură dintr-o joacă, la o vârstă la care ceilalți copii de vârsta lui abia așteptau să primească o ciocolată sau o bomboană în dar, și nicidecum tutun. La doar șase ani, bărbatul a tras primul fum, iar de atunci nu s-a mai putut opri. În toți ani copilăriei, nu a existat zi în care timișoreanul să nu pună țigări în gură, furate de la părinți sau cumpărate din banii de buzunar pe care ar fi trebuit să-i cheltuiască pe dulciuri.

După ce a fumat o viață întreagă, la cei 76 de ani ai săi, bărbatul a avut și primele probleme de sănătate mai grave și s-a adresat medicilor ca să-l trateze. Situația i s-a înrăutățit, iar după mai multe analize, medicii pneumologi au ajuns la concluzia că cel mai înrăit fumător din Timișoara are boala de care se îmbolnăvesc o bună parte din cei care fumează, cancerul la plămâni. O boală care i-a fost fatală, după doar câteva luni de la diagnosticare, timișoreanul a pierdut lupta cu viața din cauza viciului său.

Dorin Vancea, șeful șeful Clinicii I de Pneumologie din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timișoara, este medicul care s-a ocupat de bărbatul care a fumat timp de 70 de ani. Pneumologul povestește că nu a mai văzut întâlnit un astfel de caz în viața lui. “Așa ceva este de domeniul incredibilului. Acest bărbat a fumat aproape în fiecare zi un pachet de țigări, timp de 70 de ani.


A avut noroc că a avut o rezistență naturală altfel. A făcut cancer la plămâni și a murit din cauza țigărilor, dar mi-a explicat că în viața lui nu a fost la doctor. Sunt convins că dacă nu ar fi fumat, trăia până la 110 ani”, ne-a explicat Dorin Vancea.

“Am avut pacienți care fumau și patru pachete pe zi”

Acesta nu este singurul caz care i-a uimit pe medicii pneumologi din Timișoara. Un alt bărbat care a venit la Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș” cu probleme grave de sănătate le-a mărturisit medicilor că a ajuns să fumeze chiar și patru pachete pe zi. Dorin Vancea povestește că organismul acestor fumători înrăiți nu are cum să reziste prea mult. “Marii fumători își scurtează viața incredibil de mult, cu 10-15 ani. Depinde foarte mult de imunitatea organismului. Alții se sinucid rapid, alții nu”, spune medicul pneumolog.

Potrivit medicului timișorean, efectele fumatului nu se simt imediat, ci trebuie să treacă cel puțin 15-20 de ani până la apariția cancerului pulmonar. Tocmai de aceea, nu prea există cazuri ale unor tineri de 20-30 de ani care să sufere de această maladie. “Tinerii care fumează acum vor avea probleme de sănătate după vârsta de 45 de ani. Totuși, dacă cineva se apucă de fumat la 20 de ani și la 37 de ani se decide să renunțe, riscurile fumatului se reduc treptat, astfel că după aproximativ 15 ani, plămânii ajung să arate ca și cei ai unui nefumător”, mai explică Dorin Vancea.

Doar cinci la sută dintre bolnavii de cancer pulmonar din județul Timiș sunt diagnosticați în stadiu incipient, astfel că mai pot fi salvați. La marea majoritatea însă, boala se descoperă când deja este prea târziu. “Acești pacienți fac tratamente extrem de scumpe, cu o supraviețuire a pacientului foarte redusă. Reușim să le prelungim viața cu trei, maxim 15 luni. Costurile pentru menținerea lor în viața sunt de neimaginat, consumă în jur de 50.000 de euro din banii statului. Tocmai de aceea sunt de părere că statul ar trebui să ia măsuri pentru reducerea fumatului prin interzicerea lui în spațiile publice și scumpirea țigărilor”, a conchis Dorin Vancea.

14 COMENTARII

  1. si ce doctor iti garanteaza ca daca nu fumezi ajungi la 100 de ani?

    poate ca daca nu fuma ar fi mincat tot „de plictiseala” si ar fi murit de inima la 50 de ani.

    unii copii de ce fac cancer? tot de la fumat?

    adevarul e ca nu se stie mai nimic…

    PS: sint nefumator.

  2. Eu nu am fumat si am facut cancer la plamani, am ramas fara un plaman, asa ca …. nu incurajez fumatorii, dar cred ca cel mai periculos este fumatul pasiv.

  3. Vrajeala ce spune doctorul asta, nu se face cancer de la fumat! Cunosc batrani care au 80 de ani si au fumat toata viata numai tigari facute de ei si nu au nicio boala si nu au fost niciodata la doctor!! E drept de spus ca cei din mediul de la sat au o alta imunitate fata de cei de la oras , mancand mai natural, fac multa miscare si traiesc intr-un mediu sanatos,aer curat!!

    • :)))

      Sigur ca da.

      Nu contează zecile de studii care arată clar ca fumatul reprezintă riscul major pentru dezvoltarea cancerului de plămâni. Nici ca 90% din cancerele pulmonare apar la fumători.

      Mai degraba contează ca „nenea Gheorghe” sau „tanti Leana” au fumat toata viața si n-au facut cancer. Deci fumatul nu are cum sa dauneze si totul e o abureala! :)))

      Ignorance is bliss, right?

    • Tigarile acelea facute de ei sunt de 100 de ori mai sanatoase ca cele de pe piata tratate si imbogatite cu o mie de substante nocive.

  4. Recitind articolul nu pricep „de ce au rezistat plămânii lui atât de mult” (exceptînd o frază obscură referindu-se la „rezistență naturală”).

    Sugerez înlocuirea celei de-a doua propoziţii din titlul în „Nimeni nu ştie de ce au rezistat plămânii lui atât de mult”

  5. Serge Gainsbourgh a fumat 6 (SASE!) pachete de tigari pe zi! Nici nu stiu cand mai dormea…A murit la 62 de ani…Ma mir ca a trait totusi atata.

  6. nici nu ma mir ca in tara asta nenorocita in loc sa legalizam drogurile usoare cum este in olanda ajungem sa interzicem si fumatul…sau scumpirea tigarilor…asta inseamna ca vrem sa imbogatim contrabanda daca magazinele vor fi prea scumpe…ma rog…eu zic sa legalizam tot ce este interzis, droguri prostiutie etc..

  7. Asta chiar e buna, lasam tigarile care baga in noi cancer si mai stiu eu ce, doar le scumpim asa, poate se lasa prostimea, dar marijuana, care NU creeaza dependenta si care PREVINE pana la 5 tipuri de cancer o interzicem. Tare de tot tara asta.

  8. Faza nasoala e ca la fumatul pe termen lung trebuie sa ai si NOROC, pentru ca, in general, daca fumezi, te imbolnavesti. Chestiune de timp. Regula nu e sa scapi. Desigur, mass-media si povestile urbane scot in evidenta aceste exceptii, povesti cu fumatorii nemuritori, care sucesc mintile naivilor. O viata avem, nu? Daca asta o scapat, poate scap si eu.

    De fapt, pentru fiecare erou din asta, sunt inca 10 care mor, dar asa mai finutz, fara sa se scrie articole despre ei, in bratele sotiilor terifiate, parintilor disperati sau singuri pe un rahat de pat de spital.

    Asadar, putem spune, fara sa exagaram, ca la aceasta mica crima – caci crima e sa dezinformezi in halul asta – nu contribuie doar compania de tigari, ci si, intr-o mica masura, jurnalistii care seteaza „tonul articolului”. Spor sa aveti. (Fumat 15 ani, lasat de cativa)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.