Timișoara ar putea deveni primul oraș cu patru teatre ale minorităților. Cui...

Timișoara ar putea deveni primul oraș cu patru teatre ale minorităților. Cui au cerut sârbii sprijin pentru a-și împlini visul

1
DISTRIBUIȚI

teatru

Deputatul Slavomir Gvozdenovici, reprezentantul minorităţii sârbe în parlament, a anunţat, recent, intenţia de a înfiinţa la Timişoara un teatru sârbesc, pentru a sprijini, în acest fel, candidatura oraşului la titlul de capitală culturală europeană. „Am susţinut acest proiect la Bucureşti, la întâlnirea pe care reprezentanţii minorităţilor din parlament au avut-o cu prim-ministrul Victor Ponta. Dorinţa noastră este să intrăm în rând cu minoritatea germană şi maghiară şi să fim singurul oraş din România cu patru teatre în limbi diferite” a declarat, prentru PRESSALERT.RO, Slavomir Gvozdenovici, precizând că acesta este un proiect care se derulează împreună cu comunitatea românească din Vârşeţ, unde există deja un teatru în limba română.

Preşedintele Uniuni Sârbilor din România, Ognean Cârstici, spune că proiectul este deocamdată în fază incipientă şi realizarea lui depinde, în bună măsură, de susţinerea primăriei şi a Ministerului Culturii.


În cea de-a doua jumătate a anului va fi înaintat primăriei un proiect-pilot care vizează realizarea unui spectacol cu actori vorbitori de limba sârbă, după modelul teatrului din Vârşeţ, unde, la teatrul naţional, funcţionează de mai mulţi ani o secţie în limba română, care are în repertoriu patru spectacole pe an. „Avem deja un protocol de colaborare cu ei şi am putea folosi şi actori români din Vârşeţ, cunoscători ai limbii sârbe, cei mai mulţi au absolvit studiile de actorie la Oradea. Am putea încheia un protocol de colaborare şi cu teatrul naţional din Timişoara, pentru a ne pune la dispoziţie o sală de spectacol” spune Ognean Cârstici. Comunitatea sârbă din Timişoara numără în jur de 6.000 de locuitori şi un teatru în limba sârbă ar contribui substanţial la păstrarea identităţii culturale a acestei minorităţi.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.