Premieră la Deva: pompierii, jandarmii, salvamontiştii, Ambulanţa şi poliţiştii, reuniţi într-un centru...

Premieră la Deva: pompierii, jandarmii, salvamontiştii, Ambulanţa şi poliţiştii, reuniţi într-un centru integrat pentru situaţii de urgenţă FOTO

0
DISTRIBUIȚI

dispecerat integrat deva

Primul dispecerat integrat din ţară, care va îngloba şi dispeceri de la Salvamont Hunedoara pe lângă cei ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, Serviciului Judeţean de Ambulanţă a fost inaugurat, marţi, la Deva, cu scopul de a gestiona cel mai bine situaţiile de criză şi de a lua cea mai bună decizie în sprijinul persoanei care solicită ajutor.

Centrul de management al situaţiilor de urgenţă al judeţului Hunedoara funcţionează într-o clădire nouă, construită din fonduri ale Consiliului Judeţean, spaţiul fiind amenajat pe două nivele dotate cu tehnica necesară şi cu o cameră de comandă unică.

Prezent la inagurarea centrului primul-adjunct al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, colonelul Mugurel Stanov a declarat că acest centru este o idee care a pornit în urma cu trei ani. „Este o idee de pionierat, este ultimul concept în ceea ce priveşte managementul resurselor aflate la nivelul judeţului. Este un concept pur european, care, din fericire, se implementează în România în din ce în ce mai multe dispecerate”, a mai declarat colonelul Mugurel Stanov.
Centrul inaugurat la Deva este al doilea din ţară, după cel din Târgu Mureş, în care se asigură un dispecerat integrat pentru soluţionarea situaţiilor de urgenţă.

„Acum putem spune că avem încă un dispecerat ce va fi un model pentru multe alte judeţe Faptul că Poliţia, Jandarmeria, Pompierii, Salvamontul şi partea medicală stau şi se coordonează dintr-un singur loc, nu face decât ca eficienţa lor să fie mult mai mare pentru cetăţean”, a afirmat, într-o intervenţie telefonică, secretarul de stat în MAI, dr.


Raed Arafat.

„Timpul de răspuns la intervenţii cunoaşte o îmbunătaţire odată cu operaţionalizarea dispeceratului integrat. Datorită faptului că informaţia este una unitară, deciziile care se vor lua în anumite situaţii vor fi mai eficiente, deoarece aici avem toate informaţiile la un loc”, a adăugat inspectorul şef al I.S.U. Hunedoara, locotenent colonel Viorel Demean.
Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ susţine că dotările de care dispune centrul sunt de ultimă oră.

„Cred că este cea mai importantă realizare a Consiliului Judeţean Hunedoara, fiindcă situaţiile de urgenţă apar atunci când nici nu te gândeşti, iar intervenţia trebuie să fie făcută la secundă, deoarece viaţa unui om poate atârna de un fir de aţă şi nu te poţi juca cu aşa ceva. De aceea, am încercat să dotăm acest centru de management al situaţiilor de urgenţă cu tehnică de ultimă oră. Este o realizare mare, în folosul cetăţeanului de oriunde din ţară”, a afirmat preşedintele CJ Hunedoara.

În cadrul Centrului Judeţean pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă funcţionează şi Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei destinat coordonarii operaţiunilor asociate situaţiilor de urgenţă produse. Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei se activează în situaţii de urgenţă de amploare şi complexitate deosebite.

La eveniment au participat colonelul Mugurel Stanov, prim-adjunct al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Mircea Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Sorin Vasilescu, prefectul judeţului Hunedoara şi inspectorii şefi ai Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă din judeţele Timiş, Arad, Caraş, Alba şi Sibiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.