PREMIERĂ în lumea medicală. Specialiști de top din toată țara au înființat,...

PREMIERĂ în lumea medicală. Specialiști de top din toată țara au înființat, la Timișoara, Societatea Română de Chirurgie Vasculară

1
DISTRIBUIȚI

IMG_1638

Clinicile din România în care sunt tratați bolnavii cu probleme vasculare grave, care riscă să li se amputeze mâinile sau picioarele, dacă nu se intervine la timp, se pot număra pe degete. În condițiile în care boala arterosclerotică reprezintă prima cauză de mortalitate în lume, iar pacienții cu ischemie cronică au o speranță de viață mai redusă decât unele forme de cancer, așa cum este cel de sân, este esențial ca în cel puțin  fiecare spital județean să existe o clinică de  chirurgie vasculară.

Totuși, nu este suficientă prezența unui singur medic, ci este nevoie și de infrastructură, astfel încât specialiștii să aibă cu ce să-i trateze pe bolnavi. Tocmai de aceea, 70 din cei 300 de specialiști în chirurgia vasculară din România, și-au unit forțele și astăzi, la Timișoara, au pus bazele Societății Române de Chirurgie Vasculară.

Prin intermediul acestei societăți, chirurgii vasculari din țara noastră vor avea un cuvânt mai puternic de spus atunci când vor merge în fața guvernanților pentru a le cere bani pentru pregătirea specialiștilor în acest domeniu nou în țara noastră, dar și pentru dotarea clinicilor cu echipamentele necesare.


Mihai Ionac, șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Județean Timișoara, a afirmat că înființarea acestei societăți reprezintă un pas important. “Rezidenții sunt pregătiți după o curriculă antică și de demult, sunt ghiduri europene care la noi în țară nu sunt recunoscute și vrem să schimbăm asta. Avem nevoie de un registru, astfel încât să putem compara rezultatele de la noi din țară cu cele de la nivel european. Prin intermediul Societății Române de Chirurgie Vasculară ne va fi mai ușor să implementăm aceste măsuri”, a explicat Mihai Ionac.

Societatea vine și în sprijinul specialiștilor aflați la început de drum, prin inițierea unui program de burse. Chiar în acest an, zece dintre medici vor participa gratuit la un curs la Maastricht. “Doar așa putem opri hemoragia care se petrece, și anume plecarea tinerilor medici în Occident. Factorii de conducere ar trebui să creeze noi compartimente în fiecare județ și nu ne vor mai pleca specialiștii în muncă în străinătate”, a concluzionat Sorin Băilă, chirurg vascular în cadrul Institutului Fundeni din București.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.