Preşedintele bulgar a cerut deschiderea completă a arhivelor comuniste

Preşedintele bulgar a cerut deschiderea completă a arhivelor comuniste

0
DISTRIBUIȚI

president_bulgaria_plevneliev

Preşedintele bulgar Rosen Plevneliev a cerut, sâmbătă, deschiderea completă a arhivelor serviciilor secrete comuniste, după aproape 25 de ani de la înlăturarea de la putere a regimului, care a avut loc la 10 noiembrie 1989, relatează Mediafax.

„După 25 de ani, nu mai este necesar să păstrăm secrete (…). Toţi cetăţenii, elevii şi studenţii au dreptul să afle (…) adevărul despre puterea totalitară”, a subliniat el, într-o declaraţie transmisă simultan la radio şi televiziune.

Plevneliev, un conservator, a afirmat că absenţa unei analize aprofundate a totalitarismului reprezintă drept „cea mai mare slăbiciune a tranziţiei” postcomuniste.

Din 2007, o comisie deschide sistematic dosarele unor miniştri, diplomaţi, candidaţi la alegeri, jurnalişti şi antreprenori.

Legea aflată în vigoare – pe care mai mulţi deputaţi, în special socialişti, doresc să o suspende – prevede ca arhivele serviciilor secrete să fie publicate pe Internet.

Bulgaria a comemorat, sâmbătă, victimele regimului comunist.


La 1 februarie 1945, un tribunal comunist a condamnat la moarte miniştri, 67 de deputaţi, dar şi pe regenţii şi consilierii regali ai ultimului rege bulgar Simeon al II-lea.

În perioada 1945-1946, acest tribunal a condamnat în total 11.000 de persoane, dintre care 2.816 la moarte şi 1.233 la închisoare pe viaţă, a amintit sâmbătă pentru agenţia Focus Drago Mihalev, preşedintele Uniunii Victimelor Represiunii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.