Președintele Curții Constituționale despre revizuire: „Proiectul nu e nici mai bun nici...

Președintele Curții Constituționale despre revizuire: „Proiectul nu e nici mai bun nici mai rău decât altele. Oamenii au încercat, s-au străduit”

0
DISTRIBUIȚI

1288186568judecatori-Curtea-Constitutionala-_MR-2

Preşedintele CC, Augustin Zegrean, a declarat, sâmbătă, la finalul şedinţei consacrate dezbaterilor la proiectul de revizuire a Constituţiei, că nu este „nici mai bun nici mai rău decât alte proiecte” şi că nu este uşor să faci o propunere de modificare a Constituţiei când lucrezi cu mulţi oameni.

Întrebat dacă avizul Curţii Constituţionale pe acest proiect de revizuire este unul consultativ, preşedintele Curţii Constituţionale a spus că nu ştie cine a inventat „asta cu avizul consultativ” şi a adăugat că judecătorii Curţii Constituţionale nu dau un aviz, ci o decizie.

„Conform articolului 47 din Constituţie, deciziile Curţii sunt general obligatorii de la data publicării în Monitorul Oficial. Este o decizie, se va publica în Monitorul Oficial”, a precizat el.

Zegrean a mai explicat că legea nu poate reveni la Curte fără modificări, conform deciziei Curţii Constituţionale. „O soluţie legislativă declarată neconstituţională nu mai poate readusă în discuţie”, a declarat preşedintele Curţii Constituţionale.

Augustin Zegrean a mai afimat că decizia Curţii Constituţionale (foto) va cuprinde fiecare articol care este considerat neconstituţional şi recomandările pentru fiecare dintre articolele pentru care este necesară o astfel de recomandare.

Preşedintele CC a ţinut să menţioneze că, duminică, judecătorii Curţii vor lucra până la finalizarea analizei textului de revizuire a Constituţiei.

Augustin Zegrean nu a dorit să facă o apreciere generală asupra proiectului de revizuire.


„Nu este nici mai bun nici mai rău decât alte proiecte. Oamenii au încercat, s-au străduit. Nu e uşor să faci o propunere de modificare a Constituţiei când lucrezi cu mulţi oameni, este foarte greu, pentru că fiecare are ideile lui. E greu să le concentrezi, să le pui laolaltă”, a spus el.

Întrebat despre alineatul din Constituţie care interzice traseismul politic şi care ar fi neconstituţional, Augustin Zegrean a declarat că actuala Constituţie prevede că mandatul imperativ este nul. „Nu au modificat şi acest articol, deci consecinţa, concluzia o trageţi dumneavoastră”, a spus Zegrean.

Potrivit unor surse din Curtea Constituţională, la modificările de la articolele 3 (Teritoriul), 23 (Libertatea individuală) şi 28 (Secretul corespondenţei) ar exista probleme de neconstituţionalitate, în urma analizei judecătorilor Curţii Constituţionale.

În plus, articolul care prevede că preşedintele nu poate refuza numirile de miniştri din partea premierului va cuprinde recomandările judecătorilor Curţii Constituţionale, întrucât există o lege care stipulează foarte clar în ce condiţii o persoană nu poate fi numită ministru, au menţionat aceleaşi surse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.