Primarul Radu Mazăre, citat să se prezinte la DNA Constanţa. UPDATE Mazăre...

Primarul Radu Mazăre, citat să se prezinte la DNA Constanţa. UPDATE Mazăre este urmărit penal pentru abuz în serviciu

0
DISTRIBUIȚI

radu-mazare-forbes

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a fost citat să se prezinte, miercuri, la DNA Constanţa, pentru a da declaraţii într-un dosar în care se fac cercetări prvind presupuse fapte de corupţie.

UPDATE Conform unui comunicat DNA, Radu Mazăre a fost pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice.

„În perioada 17 martie 2009 – 20 ianuarie 2014, suspectul Mazăre Radu Ştefan nu şi-a îndeplinit obligaţia care decurgea din funcţia de primar al mun. Constanţa privind predarea a două terenuri către proprietarul lor, pe care acesta le cumpărase de la Consiliul Local Constanţa. Această omisiune a avut ca urmare plata, către persoana respectivă, a sumei de 162.687,82 lei, de la bugetul local al mun. Constanţa cu titlul de despăgubiri, cheltuieli de judecată, onorariu avocat şi cheltuieli de executare, precum şi un avantaj patrimonial unei alte persoane care foloseşte, în prezent, cele două terenuri. Concret, la data de 31 iulie 2009, suspectul Mazăre Radu Ștefan, în exercitarea atribuţiilor de serviciu legate de aplicarea Legii nr.10/2001, care decurgeau din funcţia de primar al mun. Constanţa, a emis o dispoziție, prin care două persoane vătămate au fost expropriate în fapt şi private în mod ilegal de un bun pe care îl deţineau, suferind astfel o vătămare a intereselor legitime, respectiv o atingere adusă dreptului lor de proprietate, precum şi un prejudiciu patrimonial. Totodată, prin acest act s-a obţinut, un avantaj patrimonial necuvenit bugetului municipiului Constanţa, constând în contravaloarea bunului de care au fost private părţile vătămate. La data de 25 ianuarie 2011, printr-o sentință civilă, Tribunalul Constanţa i-a obligat pe primarul mun.


Constanţa, Consiliul Local Constanţa şi Municipiul Constanţa prin Primar să înainteze propunerea de acordare a despăgubirilor către un reclamant, pentru un teren cu suprafaţa de 293,20 m.p. Printr-o dispoziţie emisă la 28 noiembrie 2011, suspectul Mazăre Radu Ștefan a dispus acordarea de măsuri reparatorii în echivalent acestei persoane, pentru un teren cu suprafață de 50 m.p.(ce făcea parte din suprafaţa de 293,20 m.p.), imposibil de restituit în natură. Aceste măsuri reparatorii au constat într-o suprafață de teren de 600 m.p., situat în mun. Constanța, cartierul Palazu Mare, în valoare de 30.000 euro, producându-se astfel un prejudiciu patrimonial mun. Constanța”, spune comunicatul emis de Direcția Națională Anticorupție.

Secretariatul Primăriei Constanţa a anunţat că Radu Mazăre va merge la DNA în cursul zilei de miercuri, instituţia nefăcând alte precizări.

Contactat de Mediafax, şeful DNA Constanţa, Şerban Constantinescu, a confirmat că primarul Radu Mazăre a fost chemat la audieri. El nu a vrut să precizeze despre ce dosar este vorba, spunând însă că nu este un dosar nou.

Primarul Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în 28 octombrie 2008, alături de 36 de persoane, între care preşedintele CJ Constanţa, Nicușor Constantinescu, foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici, în dosarul privind atribuirea nelegală a unor terenuri.

Prejudiciul în această cauză a fost estimat la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro în dauna municipiului Constanţa, potrivit DNA.

Cele 37 de persoane sunt acuzate că au încălcat Legea 10/2001 privind persoanele îndreptăţite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile în natură, competenţa de soluţionare a cererilor de restituire, întinderea suprafeţei revendicate.

„Avantajele patrimoniale dobândite ilegal se regăsesc în proprietatea inculpaţilor sau a firmelor controlate de aceştia, după cum urmează: Mazăre Radu Ştefan (prin firmele Nisipuri SA), mama şi fratele acestuia (prin firma APV Media Turism), Giurgiucanu Georgică, Săvulescu Emil Dragoş, Borcea Cristian, Ionescu Valentin George (prin firma Habitat şi Ambient SA), Camboianu Mihai, Popa Basarab (prin firmele Pomacost SA şi Aqualand SA), Sandu Bogdan Gabriel (prin firma Holland Develompment Group SA), Ceacîreanu Mihai Sergiu (ca persoană fizică şi prin firma sa New Home Construct SA), Şerban Alexandru Octavian, Barbu Paraschiva, Puşcaşi Marius şi Puşcaşi Carmen”, preciza DNA.

Acest dosar se judecă la Curtea de Apel Bucureşti.

În mai 2013, primarul Constantei, Radu Mazare, a intrat din nou în vizorul procurorilor DNA referitor la banii cheltuiţi pentru realizarea videoclipului de promovare a staţiunii Mamaia.

Foto: Forbes

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.