Primele urme de viață ale dacilor în Câmpia Bănățeană, expuse la Timișoara....

Primele urme de viață ale dacilor în Câmpia Bănățeană, expuse la Timișoara. Unde puteți admira obiectele descoperite

0
DISTRIBUIȚI

expozitie-arheologie09_resize-640x426

Șantierul școală de la Unip – „Dealu Cetățuica”, din județul Timiș, a scos la iveală primele urme ale civilizației dacice în Câmpia Bănățeană. Cu ajutorul obiectelor descoperite, pe care dacii le foloseau zilnic în gospodărie, arheologii au putut reconstitui fragmente din viața oamenilor care au trăit în urmă cu peste 2.000 de ani.

O parte din acestea sunt expuse pe holul de la etajul I al Universității de Vest până la sfârșitul lunii aprilie, astfel că timișorenii pot admira vase din ceramică, folosite la băut, în care se depozitau proviziile sau oale în care se prepara mâncarea.

Pentru ca tot mai mulți oameni să poată admira vestigiile arheologice descoperite în județul Timiș, astăzi a fost lansat și un catalog al expoziției “Dacii din Câmpia Bănățeană – Săpăturile arheologice ale șantierului – școală de la Unip “Dealul Cetățuica”, jud.


Timiș (2009 – 2013)”. Acesta poate fi descărcat gratuit de pe site-ul arheovest.com, Asociația ArheoVest fiind unul dintre organizatorii expoziției.

Vasile Iosif Ferencz, cercetător științific la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, a explicat, astăzi, că artefactele descoperite în localitatea timișeană sunt de o deosebită importanță. “Vedeta expoziției, care apare și în catalog, este un manșon de corn de cerb. Unip a deschis o fereastră foarte importantă pentru cunoașterea dacilor din Câmpia Bănățeană, zonă în care s-au descoperit puține urme ale civilizației dacice”, a mai precizat cercetătorul științific.

Directorul Muzeului Banatul din Timișoara, Dan Ciubotariu, își dorește ca obiectele descoperite în localitatea timișeană să poată fi admirate de cât mai mulți oameni. Tocmai de aceea, există șanse mari ca o parte din artefactele de la Unip să fie expuse în expoziția permanentă a muzeului.

Simpozionul ArheoVest “Interdisciplinaritate în arheologie și istorie” a fost organizat pentru prima dată la sfârșitul anului trecut de către Asociația ArheoVest, în parteneriat cu Universitatea de Vest. Dorel Micle, unul dintre membrii asociației, spune că ArheoVest a luat ființă “din ideea de a strânge oameni pasionați de arheologie și istorie”. Simpozionul ArheoVest va avea loc în fiecare an la Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.