Provocare extremă pentru alpinistul timişorean Horia Colibăşanu. Ce gest incredibil vrea sa...

Provocare extremă pentru alpinistul timişorean Horia Colibăşanu. Ce gest incredibil vrea sa facă

0
DISTRIBUIȚI

made in tm

Alpinistul Horia Colibăşanu va încerca în curând escaladarea vârfului Everest fără oxigen suplimentar şi fără şerpaşi. El este acum pe ultima sută de metri cu preparativele,  antrenându-se zilnic în Austria, urmând să plece în expediția pe cel mai înalt vârf din lume, luna viitoare.

Până atunci el mulțumește comunității Made in TM care îl ajută să își împlinească visul și care a strâns pentru această nouă escaladă suma de 6.869,36 de lei. În cele mai importante expediții ale sale timișoreanul nu a beneficiat de sprijin financiar din partea autorităților de acasă. Chiar dacă a escaladat munți în premieră națională, alături de stomatologul timișorean s-a aflat mai degrabă primăria din Slatina (unde a făcut școala primară), în timp ce administrația de pe Bega nu a prea găsit resurse pentru a susține astfel de performanțe sportive. Deşi suma strânsă de timișoreni nu acoperă toate costurile expediției, intenția contează mai mult. Emoționat de gestul concitadinilor săi din comunitatea Made in TM, alpinistul a lansat, pe internet, un mesaj emoționant de mulțumire.

horia_colibasanu_2

”Sunt bani pentru ascensiunea unui munte de 8.848 m.


Cam 77 de bani pe metru. Ce ar fi în spatele cifrei ce reprezintă înălțimea Everestului, căci despre el este vorba, nu e doar o lungime. Nu sunt doar două luni de expediție departe de casă, de familie și prieteni. Nu sunt crevase, furtuni, corturi rupte de pietre și avalanșe. Nu sunt nici măcar degete înghețate, gâtlejul dureros de la aerul rece și uscat al Tibetului sau picioare care abia te țin. Ceea ce e cu adevărat, pentru mine, e o încercare la limitele ființelor umane, în aerul rarefiat prin care zboară avioanele, contra cronometru în zona morții, din care după ce atingi vârful trebuie să ieși cât mai repede. Cealaltă cifra poate însemna o grămăjoară considerabilă de echipament. Bocanci călduroși, o coardă nouă, un aragaz pentru topit zăpada și un cort care să reziste uraganelor Himalayei. O bagatelă din a cărei lipsă în trecut, alpiniștii mai săraci, ruși sau polonezi, piereau pentru că nu își permiteau să și le cumpere decât la mâna a doua, uzate și îmbătrânite. La fiecare metru urcat, la fiecare pas, undeva în spate stă o comunitate care mă sprijină. O grămadă de oameni, cu tricouri galbene, care cred în următorul meu pas. Oameni reali, cu tricourile întâmplător pe ei, cu care mă întâlnesc pe stradă în Timișoara, sau la antrenamente în Austria, pe străzi în Munchen sau pe te miri unde. Ca în orice întreprindere îndrăzneață, succesul nu e asigurat. Alfel unde ar mai fi farmecul? Dar cocoțat pe vârf sau nu, dacă mă voi întoarce cu bine se va datora, în mod sigur, și vouă, oamenilor cu tricouri galbene. Oamenilor „Made in TM”, mulțumesc”, le transmite Horia Colibălșanu.

Ar putea bifa a șasea premieră românească

Alpinistul Horia Colibăşanu va încerca perioada martie – mai 2014 să escaladeze Everestul (8.850 de metri) fără oxigen suplimentar, şi fără şerpaşi, doar cu un partener, slovacul Peter Hamor (cu zece vârfuri de 8.000 de metri escaladate până acum), unul dintre cei mai buni alpinişti din lume la ora actuală. Dacă va reuși aceasta ar fi a şasea premieră a sa pentru România.

La 36 de ani, Horia Colibăşanu este singurul român care a escaladat vârfurile Annapurna, K2 (cea mai importantă performanţă a alpinismului românesc) şi Dhaulagiri, trei din topul celor mai periculoase cinci din lume (după rata de mortalitate), potrivit „The Economist”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.