Radioul e un teatru al minţii, televiziunea este teatrul celor fără de...

Radioul e un teatru al minţii, televiziunea este teatrul celor fără de minte

2
DISTRIBUIȚI

 zoltanvarga 2

Deşi popularitatea radioului a scăzut accentuat în ultimii ani, acesta a rămas un prieten de suflet pentru mulţi. Indubitabil. Au zis-o şi cei de la Queen în finalul superbei Radio Ga Ga: „Radio, someone still loves you“.

Pe data de 13 februarie, mai nou, se sărbătoreşte Ziua Mondială a Radioului. Ca o scurtă lecţie de istorie, e bine de ştiut că în Timişoara, prima emisiune de radio s-a consemnat în 5 mai 1955, odată cu apariţia Radio Timişoara pe unde medii. O nouă eră a început în ianuarie 1995, când pe 88,7FM a început să emită primul post de radio privat, Radio Vest. După care au urmat Europa Nova şi Analog. Vremurile respective au fost cât se poate de frumoase pentru adevăraţii pasionaţi de radio, căci realizatorii emisiunilor de atunci chiar aveau carismă.

Din păcate, odată cu intrarea pe scala locală FM a „majorilor“, lucrurile s-au stricat. Iar în ultimii ani, o radiografie a spaţiului FM timişorean prilejuieşte ascultătorului un pelerinaj prin mai multe radiouri a căror politică muzicală este eminamente aceeaşi.


Cu greu găseşti câte un show radiofonic în adevăratul sens al cuvântului, iar prestaţia moderatorilor lasă mult de dorit. Încet – încet, societatea civilă locală nu prea mai are loc să se exprime în voie. Pe radio. Dincolo de banalele ştiri, programele radio ar trebui să includă dezbateri pe diverse teme, să asigure posibilitatea oficialităţilor de a intra în dialog cu comunitatea sau chiar să sprijine muzicienii locali, prin promovarea lor.

Din păcate, la radiourile comerciale din ţara noastră, acestea sunt deziderate aflate doar pe hârtie. Din păcate, comunitatea locală şi opinia publică n-au reacţionat defel la uniformizarea creată prin invazia „majorilor“. Pentru cei care au prins vremurile în care muzica nu era doar un fundal pentru ca nişte pseudo-vedete să-şi etaleze glumele obscene, există alternativă. Cei care au avut ocazia să asculte în trecut Radio Luxemburg, topul britanic de la BBC World Service, emisiunile lui Andrei Voiculescu de la Europa Liberă sau cele de la vecinii sârbi şi unguri au prilejul de a butona prin diverse radiouri digitale prezente pe Internet. Pentru ceilalţi, FM-ul de azi serveşte şi pe plan educaţional. Iar asta, se simte, în toate domeniile.

Chiar şi cu această „decădere“, nu ai cum să nu iubeşti radioul. Pentru  motive multe şi variate. Unul dintre ele? După cum zicea Steve Allen, „radioul e un teatru al minţii, televiziunea este teatrul celor fără de minte“.

2 COMENTARII

  1. Imi amintesc cu drag emisiunile tale de pe Radio Vest, sau cele ale lui Ufo de pe Analog. Toata saptamana asteptam urmatoare editie 🙂
    Vremuri cu un radio de calitate care cu siguranta, in FM, nu se vor mai intoarce.
    Asa ca ne raman doar amintirile frumoase cu muzica buna si emisiuni de calitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.