Revenire neaşteptată a consumului pe final de an: „Cel mai bun decembrie...

Revenire neaşteptată a consumului pe final de an: „Cel mai bun decembrie din ultimii 5 ani”. Pe ce au dat românii cei mai mulți bani

0
DISTRIBUIȚI

Trolley in supermarket, exact date

Statistica oferită de INS a relevat o creştere-surpriză în luna decembrie a comerţului cu amănuntul, de 6,7%, indicator care ilustrează cel mai bine evoluţia consumului din economie, anunță Mediafax.

Românii au cheltuit anul trecut aproape 120 de miliarde de lei (27 de miliarde de euro) pe mâncare, haine, electrocasnice, mobilă şi carburanţi, cu 0,5% mai mult decât în anul anterior, în condiţiile în care luna decembrie a transformat stagnarea din primele 11 luni într-o uşoară creştere.

Circa 10 miliarde de euro – 38% din totalul banilor – au mers către achiziţiile de produse nealimentare, respectiv mobilă, cosmetice, electro-IT, haine şi produse farmaceutice, potrivit calculelor Ziarului Financiar pe baza datelor Institutului Național de Statistică.


Pentru alimente, românii au scos din buzunare 9,6 miliarde de euro.

„Am avut cea mai bună lună decembrie din ultimii cinci ani. S-a simţit o creştere puternică a consumului în luna decembrie comparativ cu aceeaşi lună a anului 2012. Revenirea poate fi pusă pe seama avansului creditului de consum pe de-o parte şi a creşterii puterii de cumpărare pe de alta. Au fost mai mulţi bani în piaţă”, spune Dan Ostahie, proprietarul celui mai puternic retailer electro-IT din România cu afaceri de peste 250 de milioane de euro în 2012, ultimul an pentru care există date publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.