Singura școală din România cu predare în limba țigănească se află în...

Singura școală din România cu predare în limba țigănească se află în Timiș. Ce talent au copiii și de ce vin cu drag la școală

4
DISTRIBUIȚI

IMG_2408

La doar opt kilometri de Lugoj, se află un sat în care peste 80 % din populație este de etnie rromă. Tocmai de aceea, de 11 ani, în localitatea Măguri, care din punct de vedere administrativ aparține de Lugoj, funcționează prima și singura școală din România în care profesorii predau doar în limba rromani.  În jur de 130 de micuți învață din clasa întâi până în clasa a VIII-a în școala din satul în care s-au născut, pentru ei fiind o bucurie să vină la ore în fiecare zi.

Livia Vodă este de etnie rromă și predă la școala generală din Măguri încă de la înființarea sa. Femeia povestește că părinții copiilor au venit cu această idee în anul 2003, iar reprezentanții inspectoratului școlar au fost de acord, mai ales că deja jumătate din ore se predau în limba rromani. “La noi la școală toată orele se fac în limba rromani pentru că toți copiii care învață sunt rromi. Copiii vorbeau acasă doar țigănește și atunci am considerat că este mai bine să se predea și la școală tot în această limbă. Copiii învață mult mai ușor, plus că și noi îi ajutăm să-și facă temele”, ne spune Livia Vodă.

Faptul că micuții învață doar în limba țigănească le-a crescut interesul față de școală, povestește și Mihaela Mocanu, un alt dascăl din Măguri.


Unitatea de învățământ la care învață este una modernă, “cu geamuri termopan, jaluzele, avem cabinet de informatică cu o mulțime de calculatoare. Plus că după-masa îi ținem pe copii la școală să își facă temele în centrul pentru prevenirea abandonului școlar”, precizează Mihaela Mocanu.

Tocmai de aceea, numărul copiilor care renunță la școală este destul de mic. Mai mult, o parte din prichindei nu doar că au terminat școala generală, dar chiar au reușit să obțină premii importante la olimpiadele la care au participat sau au terminat facultatea și profesează în domeniul în care au învățat.

“Copiii participă la olimpiadă la limba rromani unde au obținut și premii. Am câștigat și locul întâi pe țară la Istoria rromilor. Avem copiii care merg și mai departe, după clasa a opta. Chiar avem o fată care a terminat Medicina, iar acum lucrează ca medic în spitalul din Lugoj și un băiat care a studiat Teologia și a ajuns preot într-o comunitate de români. El predă religia la școala din Măguri”, povestește Livia Vodă.

În satul Măguri, rromii sunt împărțiți în două neamuri, căldărari și rromi geambași. Dar majoritatea au o singură pasiune comună, muzica. “O bună parte din copii știu să cânte la un instrument, păcat că nu prea are cine să-i învețe. Nepotul meu este student în anul doi la Universitatea Politehnica, la Facultatea de Automatică și Calculatoare, dar cântă și la saxofon. Chiar luna aceasta o să meargă în Germania să cânte”, ne explică Mihaela Mocanu.

 

4 COMENTARII

  1. ….si ce fac acesti copii dupa terminarea clasei a VIII-a ?! ….cam putini sefi de societati comerciale care sa fie rromi si sa-i poata angaja asa ca …..

  2. In Romania exista scoli cu predare in limba maghiara pt etnicii maghiari, germana pt etnici germani, s.a.m.d. Legea educatiei promite sanse egale tuturor etniilor din Romania. Cu toate astea rromi, desi unul dintre cele mai numeroase grupuri etnice din Romania, sunt obligati sa invete in scoli cu predare in limba romana de la 6 ani, desi ei – ca si alti etnici – vorbesc acasa limba materna, adica o alta limba decat cea romana. De ce?
    Cred ca infiintarea scolilor cu predare in limba romany ar aduce multe beneficii pe termen scurt si lung. Articolul nu ne ofera cifre exacte, si daca stam sa analizam ca din 130 ? de elevi, 2-3 ajung la facultate, am putea fi sceptici, dar sunt ferm convinsa ca rezultate vor fi masurabile in 20-30 de ani. Un elev fericit si multumit, chiar si cu un palmares de 8 clase, dar 8 clase finalizate cu rezultate bune, va avea sanse mai bune in viata de dupa, si va deveni un adult inclinat sa-si trimita copii la scoala, mai degraba decat un adult analfabet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.