Soarta stăvilarului unic din Piața 700, motiv de îngrijorare pentru PDL-iștii timișeni....

Soarta stăvilarului unic din Piața 700, motiv de îngrijorare pentru PDL-iștii timișeni. Ce vor protestatarii FOTO

4
DISTRIBUIȚI

poză 2

PDL-iștii au protestat joi dimineață în fața intrării pe șantierul City Busines Centre, împotriva mutării stăvilarului. Animați de un arhitect, aceștia consideră că întreaga construcție care gestiona apa Timișoarei în secolul al XVIII-lea trebuie să rămână pe locul unde a fost găsită, fără să înțeleagă argumentele specialiștilor, care explică faptul că, la fața locului, nu poate fi conservată.

Stăvilarul din Piața Timișoara 700, singurul cercetat arheologic din Europa, a intrat în linie dreaptă pentru conservare. Arheologii, asistați de o companie de specialitate, au realizat toate scanările locului. Ei au demontat deja o bună parte din cărămida stăvilarului și podina de lemn care acoperea partea inferioară a construcției. În perioada care urmează vor fi demontate restul pietrelor și a părților componente. Toate acestea vor fi transportate într-un depozit, unde vor fi tratate astfel încât să rămână perfect conservate în viitorul muzeu în aer liber ce va fi amenajat într-o piațetă, lângă noua clădire de birouri de clasa A.

Film documentar pentru televiziunile de profil

Cercetările au scos la iveală și noutăți. ”Am descoperit că stăvilarul a fost realizat în două etape, în secolul al XVIII-lea și apoi în secolul al XIX-lea. Detaliile urmează să le stabilim în urma cercetărilor arhivelor de la Viena, unde sperăm să găsim notele de plată pentru refacere. Stăvilarul are o platformă groasă de 80 de centimetri care stă pe bârne de lemn, fixate în pământ pe piloni”, a explicat arheologul Alexandru Szentmiklosi, șeful Secției de Arheologie de la Muzeul Banatului din Timișoara, coordonatorul lucrărilor.


Acesta spune că, dacă nu s-ar fi luat măsura conservării și mutării stăvilarului, acesta risca să se deterioreze fatal.

Potrivit lui Ovdiu Șandor, managerul investiției City Business Centre, operațiunea de mutare și conservare a stăvilarului costă aproximativ 600.000 de euro. În paralel cu lucrările, cunoscutul producător Florin Iepan realizează un film documentar. ”Filmul va surprinde nu numai lucrările pe șantierul arheologic, și partea de conservare a pieselor stăvilarului, dar și interviuri cu arheologi, istorici și arhitecți. Filmul va prezenta întreaga operațiune de mutare, dar și rolul acestui stăvilar în istoria orașului. Operațiunea, unică în România într-o investiție privată, sperăm să devină un exemplu de bune practici și pentru alți investitori. Scopul nostru a fost și să arătăm că poți trata cu respect istoria unui oraș, chiar și într-un proiect comercial”, a declarat Ovidiu Șandor.

Filmul, care va avea o durată de 30 de minute, va fi ulterior promovat și pe canalele de televiziune specializate în difuzarea de documentare.

Protest PDL-ist

Democrat-liberalii au încercat să blocheze accesul mașinilor pe șantierul arheologic, reușind să isterizeze un vatman de tramvai care nu a putut înainta din cauza lor.

”Noi candidăm la titlul de capitală culturală europeană în 2021, dar o valoare inestimabilă cum este acest stăvilar-ecluză îl distrugem și-l mutăm de parcă ar fi o statuie. Nu este vorba despre stăvilar, este vorba despre un sit, despre un zid de apărare și să nu uităm că aceia care au construit acest stăvilar și-au vărsat sângele pentru a ne elibera de turci. Paradoxal, vestigiile din Piața Libertății și Piața Sf. Gheorghe se pot păstra. În 1552, când turcii au cucerit cetatea Timișoarei, au promis că vor lăsa în viață atât luptătorii, cât și timișorenii. Din păcate, i-au măcelărit până la ultimul. Noi le respectăm amintirea și le conservăm vestigiile turcești, dar vestigiile celor care au reușit să facă cetatea Timișoarei de necucerit până la 1900, când s-a demolat, văd că le măcinăm și le punem la drumuri sau vom face probabil un grătar cu lemnele rămase. E nepermis, un grup de firme din Africa de Sud care nu știu cât cunoaște depsre Timșoara, cu anumite persoane, își permite să ne trateze ca pe o colonie bananieră. Ne pare rău, aici sunt niște oameni care iau atitudine. Nu este un miting, este un protest față de batjocorirea și violarea istoriei acestui oraș datorită unor arginți”, a declarat Simion Moșiu, consilier local PDL.

4 COMENTARII

  1. ceea ce se intampla in timisoara e o bataie de joc fara margini! dupa treptele catredralei pe care au murit copii pt liberate in 89, dupa lipsa evenimentelor culturale adevarate care sa ridice orasul acolo unde ii este locul, iata ca vine si randul istoriei orasului, a cetarii timisoarei, sa aiba de suferit din cauza nepasarii unora pt care banul primeaza si doar atat…pacat ca vad doar 5-6 oameni iesiti sa protesteze importiva acestui masacru, cand timisoara are 350 mii de locuitori, iar istoria orasului e a tuturor..

  2. condusi de un arhitect controversat si un consilier nu chiar curat, din lipsa de ocupatie, pdl-istii dau cu stangul in dreptul si se fac de ras. in lumea civilizata, astfel de operatiuni sunt sprijinite nu contestate. dar cand omul nu intelege… felicitari dlui Sandor, un vizionar. prin investitiile lui aduce firme mari in timisoara, firme care creeaza locuri de munca si acum isi pune si banii la bataie pt a salva un obiect de patrimoniu uitat in malul si canalizarea orasului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.