Ucigașul „emo”, eliberat din închisoare de Noul Cod Penal

Ucigașul „emo”, eliberat din închisoare de Noul Cod Penal

0
DISTRIBUIȚI

hoara hunedoara criminal emo

Lucian Hoară, tânărul de 21 de ani adept al curentului emo, condamnat pentru că în luna iulie a anului 2008, pe vremea când era minor, şi-a ucis fosta prietenă din gelozie, va beneficia de legea mai favorabilă aplicabilă deţinuţilor o dată cu intrarea în vigoare a noului cod penal, astfel că pedeapsa de nouă ani de închisoare a fost înlocuită cu internarea într-un centru de detenţie pentru aceeaşi perioadă.

Potrivit preşedintelui Tribunalului Hunedoara, judecătorul Mihaela Timişan, instanţa a admis sesizarea comisiei de evaluare din penitenciar, privind aplicarea legii mai favorabile, în cazul unui tânăr condamnat la nouă ani de închisoare pentru omor după o crimă comisă pe vremea când încă nu împlinise 17 ani.

„Instanţa a admis sesizarea Comisiei de aplicare a legii penale mai favorabile constituită la nivelul Penitenciarului Bârcea Mare cu privire la condamnat şi a înlocuit pedeapsa de nouă ani închisoare aplicată condamnatului, deţinut în Penitenciarul Bârcea Mare, prin sentinţa penală nr.129/14.04.2009 pronunţată de Tribunalul Hunedoara, cu măsura educativă a internării într-un centru de detenţie pe o durată de nouă ani. De asemenea, instanţa a dispus anularea mandatului de executare a pedepsei închisorii emis de Tribunalul Hunedoara pe numele tânărului. Persoana condamnată a executat în regim de reţinere, arest preventiv şi detenţie perioada de la data de 29 iulie 2008 până la data de 1 februarie 2014”, a declarat preşedintele Tribunalului Hunedoara. Din durata măsurii educative se scade perioada executată până la data hotărârii.

Potrivit noului Cod Penal măsura educativă a internării într-un centru de detenţie constă în internarea minorului într-o instituţie specializată în recuperarea minorilor, cu regim de pază şi supraveghere, unde va urma programe intensive de reintegrare socială, precum şi programe de pregătire şcolară şi formare profesională potrivit aptitudinilor sale.


Dacă în perioada internării minorul săvârşeşte o nouă infracţiune sau este judecat pentru o infracţiune concurentă săvârşită anterior, instanţa prelungeşte măsura internării. În cazul în care pe durata internării minorul a dovedit interes constant pentru însuşirea cunoştinţelor şcolare şi profesionale şi a făcut progrese evidente în vederea reintegrării sociale, după executarea a cel puţin jumătate din durata internării, instanţa poate dispune înlocuirea internării cu măsura educativă a asistării zilnice pe o perioadă egală cu durata internării neexecutate, dar nu mai mult de 6 luni, dacă persoana internată nu a împlinit vârsta de 18 ani sau liberarea din centrul de detenţie, dacă persoana internată a împlinit vârsta de 18 ani.

Povestea unei crime oribile

În luna iulie 2008 Lucian Hoară, care la vremea aceea nu împlinise încă 17 ani a fost reţinut după ce a recunoscut că şi-a ucis cu un cuţit fosta prietenă, de aceeaşi vârstă, supărat că l-a părăsit şi că avea un nou iubit.

Corpul fetei a fost găsit de un prieten al tânărului, care a anunţat Poliţia. „Cadavrul fetei era pe canapeaua din sufragerie, în locuinţa unde băiatul stătea împreună cu familia. Avea gâtul tăiat. Se pare că arma crimei este un cuţit de bucătărie care a fost găsit în locuinţă”, a declarat, la acea vreme, adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara, comisarul şef Remus Sabău.

Poliţiştii l-au găsit pe tânăr la o oră după descoperirea crimei într-un cartier de la marginea Hunedoarei. „Avea sânge pe haine şi şi-a recunoscut imediat faptele. A spus că nu a putut accepta faptul că fata este cu un alt băiat”, a declarat atunci procurorul care a coordonat ancheta, Dorel Herban, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

Potrivit acestuia, în timpul anchetei, băiatul a povestit cum şi-a omorît fosta iubită. Acesta se despărţise de el din cauza părinţilor săi, care nu erau de acord cu relaţia lor, şi îşi făcuse un alt prieten. Celălalt băiat era plecat din localitate, iar tânărul a chemat-o în vizită, să-i returneze un DVD. Între ei a izbucnit o ceartă, iar el a pus mâna pe un cuţit şi i-a tăiat gâtul.

În urma primelor cercetări, a reieşit că băiatul este un adept al curentului emo şi că renunţase la şcoală. Procurorul de caz Dorel Herban, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, a mai spus că pe ecranul monitorului de la calculatorul tânărului era o imagine animată (wallpaper) cu sânge care curge, iar tânărul avea cont pe rețeaua de socializare Hi5, unde avea postată o fotografie cu el ţinând o lamă în gură şi cu explicaţia: „eu când mă tăiam cu lama pe limbă pentru că nu aveam ce face”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.