Zimbrii se întorc în vestul țării. Ce exemplare vor fi aduse din...

Zimbrii se întorc în vestul țării. Ce exemplare vor fi aduse din mai multe țări europene

4
DISTRIBUIȚI

zimbru

După mai bine de un secol de la dispariție, zimbrul va fi reintrodus în vestul țării. Undeva în zona de munte a Banatului au fost amenajate deja locurile pe care zimbrul va păși pentru prima oară în aproape 150 de ani.

Prima zonă aleasă este comuna Armeniș, care va găzdui din luna mai a acestui an mai multe exemplare de zimbru Bison Bonasus ce vor veni din mai multe țări europene. Pentru început, animalele simbolice pentru România vor locui  într-un țarc, zimbrul fiind reintrodus în zonă în regim de semilibertate, iar după câțiva ani se va putea bucura de libertate deplină. Despre acest proiect s-a vorbit încă din toamna anului trecut, când între Primăria Armeniș și echipa Rewilding România, cea care va repopula zona cu zimbri, s-a semnat un protocol.

Eliberarea zimbrilor în spațiile special amenajate în comuna din județul Caraș-Severin, înconjurată de pădure, se va realiza prin programul Rewilding Europe, o inițiativă unică în Europa a World Wide Fund for Nature.


Prin acest program se intenționează ca un milion de hectare de teren abandonat sau pur și simplu nefolosit să fie redat faunei sălbatice. Dintre cele cinci zone alese, două se află în România, și anume Delta Dunării și Carpații Meridionali.

„Zimbrii vor poposi pe teritoriul administrativ al comunei Armeniș, în apropierea sitului Natura 2000 Munții Țarcu, pe valea râului Alb. Primăria comunei Armeniș, din județul Caraș-Severin, a oferit acestui proiect de reintroducere aproximativ 75 de hectare din suprafața de pășuni comunale. E un sprijin inestimabil din partea comunității locale care a recunoscut astfel beneficiile unui astfel de proiect în zonă. Direcția silvică Caraș-Severin, prin Ocolul silvic Teregova, a pus la dispoziția proiectului alte aproximativ 80 de hectare”, transmit reprezentanții WWF România.

După uciderea ultimului zimbru din Transilvania, la sfârşitul secolului al XVIII-lea, timp aproape 150 de ani în România nu au mai existat animale din această specie. Refacerea populaţiei de zimbru din România a început în anul 1958, când o pereche a fost adusă din Polonia în pădurea Slivuţ – Haţeg, din judeţul Hunedoara. Rezervaţii de zimbri mai există în judeţele Neamţ, Dâmboviţa şi Braşov.

unul_dintre_tarcurile_pregatite

4 COMENTARII

  1. Inainte de a ne gandi la la ce-i mai rau , in primul rand trebuie apreciata aceasta initiativa ! Felicitari Primariei Armenis ! Succes , Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Cinegetic in lupta impotriva ….daunatorilor !

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.