Ziua Roşiei Montane, sărbătorită şi la Timişoara! Vezi ce evenimente vor avea...

Ziua Roşiei Montane, sărbătorită şi la Timişoara! Vezi ce evenimente vor avea loc

0
DISTRIBUIȚI

Timișoara e unul din cele 40 de orașe din România unde, joi, se celebrează Ziua Roșiei Montane. Sunt aniversați 1883 de ani de când Alburnus Maior a fost atestată documentar (pe o tăbliță cerată cu nr. XVIII datată 6 februarie 131). De joi până duminică sunt programate o serie de evenimente deosebite în orașul de pe Bega.

Joi, 6 februarie, la Universitatea de Vest, de la ora 19.30 e programată conferința „Roșia Montană: trecutul și prezentul”, în timpul căreia vor fi vizionate mai multe filme documentar-artistice: „Patrimoniul Roșiei Montane în imagini” (Campania Salvați Roșia Montană, 2013 – 24 min); „Zidurile. Making Of”  de Mihai Goțiu ( 18 min);  ”România – Geamăna” de   Tică Darie ( 3 min ) și  „#Roșia” de Florin Cofar (3 min).  Sărbătoarea se mută în Club Daos, unde vor concerta, de la 21.30, School of Rock și Burning Table, apoi va fi un afterparty cu DJ Kuky.

Afis_Ziua_RM_in_TMAfis_Ziua_RM_in_TM

Vineri, 7 februarie, în cafeneaua librăriei Cartea de Nisip se prezintă mărturii ale prietenilor Roșiei Montane, de la ora 19,00, “Eu și Roșia Montană” – istoricul localității, al patrimoniului local și semnificația acestora pentru noi, urmate de “Alternative” – prezentarea comunității din Roșia Montană și a alternativelor la minerit.


Prezentările vor fi  însoțite de proiecția scurtmetrajelor lui Tică Darie „Roșia Montană există datorită vouă!” și  „Localnici din Rosia Montana”. De la 20.30 e programat un recital Leah Burg.

Sâmbătă, 8 februarie, acțiunea se mută în Cuib d’Arte, între orele 16.00 și 19.00, când sunt programate o serie de workshop-uri având ca temă Roșia Montană. Participanți vor confecționa stickere, broșe din fetru și mesaje în japoneză ce vor fi trimise prietenilor din Japonia pentru extinderea solidaritătații internaționale: în program mai sunt cuprinse sesiuni de pictură pe medalioane ceramice, stencil pe sacoșe. De la ora 21,00, în Aethernative va fi un concert JamOnFish.

Accesul la toate evenimentele este liber.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.