Arheologii timişoreni, la un pas de a face o DESCOPERIRE remarcabilă în...

Arheologii timişoreni, la un pas de a face o DESCOPERIRE remarcabilă în Piaţa Sfântul Gheorghe

0
DISTRIBUIȚI

santier sf gheorghe02_resize

Arheologii timișoreni sapă zilele aceasta în partea de sud a Pieței Sfântul Gheorghe. Ei ”au coborât” în pământ până în secolul al XV-lea și speră să găsească noi case din lemn, de data aceasta perfect conservate, neatacate de ciuperci.

Potrivit lui Florin Drașovean, arheologul care coordonează șantierul de descărcare de sarcină arheologică, noile săpături au apărut ca urmare a schimbărilor de proiect care au fost operate. ”Noua suprafață săpată are 180 de metri pătrați. Sperăm să găsim aici casele din lemn întregi, pentru că ne apropiem de locul unde se făcea contactul cu zidul de pe strada Carusso, și practic aici putem vedea dinamica urbană a Timișoarei în perioada pre-otomană”, a explicat Drașovean.

1

Până acum, în săpăturile din piața Sfântul Gheorghe arheologii au identificat șase etape distincte ale dezvoltării Timișoarei, ”șase orașe”.


au fost scoase la lumină trei straturi de locuire a Timișoarei din perioada medievală creștină, două straturi din perioada ocupației otomane a Cetății și nivelul epocii austriece.

În perioada următoare se va trece la amenajarea pieței. Primăria a decis ca importantele vestigii să fie conservate și expuse în aer liber, chiar pe locul unde au fost găsite, pe modelul marilor capitale europene, unde o astfel de practică este uzuală. Piața Sfântul Gheorghe va fi coborâtă cu câțiva metri, iar vestigiile istorice vor fi protejate cu balustrade. Vizavi de ele, pe un perete, vor fi etalate stemele orașelor cu care este înfrățită Timișoara.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.