Azi în Timişoara mâine-n toată ţara: Universitatea Politehnica Timişoara are imn realizat...

Azi în Timişoara mâine-n toată ţara: Universitatea Politehnica Timişoara are imn realizat de Ilie Stepan şi Marian Odangiu

1
DISTRIBUIȚI

imnpoli

Universitatea Politehnica Timişoara are, începând de astăzi, un imn de sine stătător, compus de binecunoscutul muzician timişorean Ilie Stepan, pe versurile lui Marian Odangiu.

Lansarea oficială a imnului va avea loc mâine, la Filarmonica Banatul, în cadrul unui eveniment numit „Politehnica Timişoara – un pas spre viitorul tău!“. „Acest imn va sta la loc de cinste alături de marca Politehnicii, un simbol care acum este bine pus la păstrare într-un seif. Sunt convins că acest imn va fi cântat şi pe stadioane. Pe toate stadioanele. Până una alta, echipa ACS Poli nu este echipă studenţească, este echipă structurată pe trei piloni. Echipa ASU Politehnica este echipă studenţească. Cine doreşte, să-l cânte. Dorim şi o variantă a imnului cântată de galerie şi nu vă ascundem faptul că discutăm subiectul ăsta”, a declarat Viorel Şerban, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara.

Ideea imnului aparţine conducerii Universităţii şi se înscrie în procesul de rebranduire a acesteia. Imnul Politehnicii Timişoara are două variante, una de 3 minute şi jumătate și o alta de două minute. Imnul reprezintă totodată o premieră, căci este primul imn „adevărat“ al unei instituţii de învăţământ superior din România.

„Atunci când am primit propunerea din partea domnului rector, de a crea acest imn, am simţit nu doar o încântare uriaşă ci şi o răspundere, căci Politehnica Timişoara e mai mult decât un brand.


E prima instituţie de învăţământ superior din ţara noastră care are un asemenea imn. În acest moment mai există o secvenţă dintr-o operă clasică ce este folosită ca imn la Universitatea Babes-Bolyai din Târgu Mureş şi un soi de cântec studenţesc de absolvire a studiilor la Universitatea din Iaşi, dar acesta e primul imn adevărat. Încă o dată putem avea orgoliu de timişoreni, că suntem primii care au un imn mulat pe brandul Universităţii Politehnica. Toată povestea a durat trei – patru luni. În text sunt introduse toate elementele fundamentale din Politehnică. Nu există nici măcar o sintagmă sau o metaforă care să nu fie legată de realitatea pe care Politehnica o reprezintă. Astăzi, aici şi acum, facem istorie. Peste ani şi ani, ceea ce se întâmplă aici va intra în istorie. Vreau să mulţumesc colaborării dumnezeieşti pe care am avut-o cu instituţia Politehnicii Timişoara “, a spus Marian Odangiu, textierul imnului.

În ceea ce priveşte folosirea ulterioară a acestui imn, atât rectorul Politehnicii cât şi Ilie Stepan şi Marian Odangiu şi-au exprimat speranţa ca acesta să fie folosit de oricine simte nevoia să se identifice cu el, „şi pentru galeriile de fotbal, dacă acestea vor“. Imnul va deveni imaginea oficială a instituţiei, după ce va fi aprobat de Senatul Universităţii.

„Fiindcă în ultimii 17 ani am scris multă muzică de fuziune, am considerat că şi în cazul acestui imn trebuie să fie o fuziune. E vorba de partea de tradiţie academică a instituţiei şi a genului muzical reprezentat de un imn cu tinereţea studentului de aici. Începutul şi finalul sunt tratate în cheia academică, iar de la început la sfârşit e o creştere progresivă care duce spre muzica modernă. Am colaborat cu o echipă cu care lucrez de ani buni. Producătorul muzical este Sebastian Ciocan de la Show Factory, vocea principală e Mario Florescu. Am mai colaborat cu Horea Crişovan, Dana Borţeanu, Vera Ciocan, Marius Mihalca şi George Găină. Într-un imn, un compozitor nu trebuie să-şi desfăşoare trăirile sale metafizice sau să facă partituri pe care nici el nu le mai poate cânta. Trebuie să fie o piesă muzicală care se reţine uşor și care exprimă mult, atât prin muzică cât şi prin text“, a declarat Ilie Stepan.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.